Закарпатські угорці заперечують домовленості щодо мовного питання

Читать на русском
Представники угорської меншини заперечують досягнення домовленостей з міністром освіти Лілією Гриневич щодо закону Про освіту.

Представники угорської меншини заперечують досягнення домовленостей з міністром освіти Лілією Гриневич щодо закону «Про освіту».

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в заяві Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) та Демократичної спілки угорців України (УМДС), яке є в розпорядженні Mukachevo.net.

Як Україні нівелювати всі претензії Угорщини до освітнього закону?Угорщина вимагає внести зміни до освітнього закону та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт продовжить блокувати євроінтеграційний курс Києва. Як відповісти Україні, міркували експерти.

Напередодні заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила, що з угорською громадою в Закарпатті було досягнуто взаєморозуміння щодо мови навчання в школах.

За її словами, минулої п'ятниці відбулася зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з угорською громадою Закарпаття, під час якої вдалося «зняти всі занепокоєння, які виникають в угорської громади» за законом про освіту.

У той же час, угорська меншина стверджує, що такої зустрічі з міністром освіти минулого тижня не було.

«Минулої п'ятниці зустрічі з міністром освіти України представники угорської громадськості Закарпаття не проводили, тому, звичайно, ні про що не мали можливості домовитися з нею», - йдеться в заяві, яку підписали лідер КМКС та нардеп Ласло Брензович, лідер УМДС Ласло Зубанич та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдіко Орос.

У той же час, як стало відомо журналістам, минулої п'ятниці, 23 березня в Береговому була зустріч з угорською громадою Закарпаття, але не за участю Лілії Гриневич, а її заступника Павла Хобзея. На цій зустрічі були присутні не тільки представники угорської нацменшини, а й закарпатські педагоги.

Раніше повідомлялося, що Угорщина продовжуватиме блокувати міжнародні устремління України до тих пір, поки не будуть внесені зміни в закон Про освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: