Угорщина висунула Україні нові вимоги

Читать на русском
Угорщина знову почне підтримувати Україну, якщо Київ гарантує, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і до нього будуть внесені зміни.

Угорщина знову почне підтримувати Україну, якщо Київ гарантує, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року й до нього будуть внесені зміни.

Про це йдеться в листі голови угорського МЗС Петера Сіярто до посадових осіб ЄС і генсека НАТО, передає «Слово і Діло».

Яким є недолік освітнього закону та чому жодні зміни не влаштують Угорщину?Міністр освіти вважає, що дискусії щодо мовної норми освітнього закону не завершилися. Чому – розбирались експерти.

«Україна має гарантувати, що закон, який грубо порушує права меншин, до того часу не набуде чинності в жодній формі, й протягом цього періоду проводити необхідні консультації з угорською меншиною, й реалізувати те, що буде узгоджено на цих переговорах», – заявив Сіярто.

Голова зовнішньополітичного відомства зазначив, що Угорщина також вимагає юридичної гарантії виконання своїх вимог, оскільки «незважаючи на усні обіцянки, постійно відбувається зворотне».

Сіярто також зазначив, що в його країни немає інших інструментів вплинути на Україну, крім як блокувати її міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення. За його словами, Угорщина також не підтримуватиме проведення зустрічі міністрів оборони ЄС-Україна, запланованої на квітень, і саміту НАТО-Україна, запланованого на літо 2018 року.

Наскільки критичною є міжетнічна проблема на Закарпатті?Голова МЗС Угорщини закликав ввести на Закарпаття 12 спостерігачів ОБСЄ. Оцінили ситуацію експерти.

«Угорщина підтримає проведення цих зустрічей лише в тому разі, якщо Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання та умови щодо задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті», – сказав міністр.

Голова МЗС Угорщини також звернувся до європейських міністрів із проханням не залишатися осторонь, коли, на його думку, «Україна порушує міжнародне право».

«Той факт, що Україна займає геополітично важливу позицію, не означає, що вона може не дотримуватися міжнародного права й що вона не має захищати меншини, які проживають на її території», – заявив голова МЗС.

Раніше Сіярто заявив, що в Угорщині незадоволені намірами Міноборони України відновити військову частину в Береговому.

Нагадаємо також, Угорщина заявила про введення місії ОБСЄ на Закарпаття.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: