Хто з політиків наобіцяв більше за всіх у березні

Читать на русском

Порівняно з попереднім місяцем політики давали обіцянки не так активно, зате деякі вже втілили в життя. «Слово і Діло» аналізувало, хто з українських політиків став лідером за обіцянками в березні.

Традиційно багато обіцянок – дев'ять – дав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Одну з них він навіть встиг виконати: Кабінет міністрів 21 березня підтримав розірвання програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки. «Ми будемо обмежувати економічні зв'язки з Росією. Сьогодні 40% нашого експорту – це експорт до країн ЄС. Наше економічне майбутнє не на Сході», – підкреслив прем'єр.

Сергій РудикНародний депутат України
Рудик пообіцяв не визнавати вибори в анексованому Криму легітимнимиСказано 12 березня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Гройсман також дав кілька обіцянок, що стосуються дорожньої інфраструктури. Зокрема, цього року обіцяв провести ремонт на 218 таких об'єктах. Роботи, за словами прем'єра, розпочнуться вже з квітня. Крім того, глава уряду заявив, що за 5 років на будівництво доріг буде направлено не менш ніж 300 млрд грн. Відзначимо, що в бюджеті на цей рік на Дорожній фонд передбачено 44,3 млрд грн.

Важливу обіцянку Гройсман дав також щодо свого майбутнього в політиці: балотуватися на посаду президента України він не збирається. «У мене завжди є готовність до відповідальності, але в мене немає жодного бажання й жодних планів балотуватися в президенти України», – сказав він.

Серед українських мерів більше за всіх наобіцяв Руслан Марцінків. Міський голова Івано-Франківська, зокрема, взяв на себе зобов'язання забезпечити виплату зарплати: «Ми людей не залишимо, ми завжди відповідальні. Минулого року й цьогоріч забезпечимо виплату заробітної плати».

Марцінків також має намір закупити за рахунок міського бюджету 30 нових автобусів і до кінця наступного року запровадити електронний квиток у всьому транспорті.

Одну зі своїх чотирьох березневих обіцянок уже виконала голова Харківської обладміністрації Юлія Світлична. З 25 березня було відновлене залізничне сполучення між Харковом і Лозовою, з 1 квітня там курсуватиме ще й прискорений приміський поїзд.

Ще Світлична обіцяла цього року відкрити 20 нових дитячих садків. «Будемо продовжувати також реконструкцію дитячих садків. Плануємо в 2018 році відкрити 20 нових і розширювати групи в наявних. Те ж саме стосується й облаштування дитячих садків новим устаткуванням», – повідомила голова ОДА. Перший новий дитячий садок відкрився 14 березня в Балаклійському районі області.

По чотири обіцянки цього місяця дали народні депутати Мустафа Найєм, Ольга Богомолець, Надія Савченко та Сергій Рудик. Савченко, чиє ім'я зараз на слуху в зв'язку зі звинуваченнями в спробі державного перевороту, деякі обіцянки вже встигла провалити й виконати. Наприклад, депутат заявила, що не відмовиться добровільно від зірки Героя України, хоча раніше запевняла, що готова повернути її президенту.

Савченко також планує балотуватися на посаду президента України. «Я вам сказала, напевно, того ж дня, коли вийшла (з в'язниці в Росії – ред.), або на першій своїй прес-конференції. Так, я буду балотуватися в президенти України. Я не та людина, яка змінює своє слово. Я буду», – обіцяла нардеп. Щоправда, через тиждень суд заарештував її на два місяці, тому обіцянка під питанням.

До речі, в березні чимало політиків почали ділитися своїми планами на майбутнє. Ольга Богомолець повідомила, що не погодиться на посаду міністра або ректора, а лише президента або прем'єр-міністра. «Стандартизація цін у всій аптечній мережі. Той список життєво важливих медикаментів, які необхідні людям, вони отримують безкоштовно, але те, що їм потрібно, а не те, що заощадила держава. Запровадження загальнообов'язкового медичного страхування, забезпечення гарантій якісної води та харчування», – такі свої кроки в разі отримання посади глави уряду перерахувала Богомолець.

Нардеп Мустафа Найєм не згоден із призначенням на посаду омбудсмена Людмили Денісової й пообіцяв звернутися до Конституційного суду України. За словами Найєма, низка депутатів вважають, що під час ухвалення рішення про призначення Денісової було порушене законодавство – голосування проводилося не таємно.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» підбивало підсумки, що з обіцяного вдалося втілити в життя чинному президенту Петру Порошенку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: