Хто з політиків наобіцяв більше за всіх у лютому

Читать на русском

У лютому політики роздавали обіцянки більш щедро, ніж на початку року, мабуть, передчуваючи наближення виборів. Дехто озвучив плани на 2018 рік. «Слово і Діло» традиційно відстежило, хто з українських політиків наобіцяв більше за всіх у лютому цього року.

В уряді першим за кількістю обіцянок став прем'єр-міністр України Володимир Гройсман – у його активі 11 обіцянок за лютий. Одна з найгучніших – запевнення в тому, що за кілька років Україна буде забезпечена газом власного видобутку.

«Я бачу, що протягом декількох років ми вийдемо на повне забезпечення власним газом, і це означатиме, що ми почнемо системне зниження цін на газ», – заявив Гройсман під час засідання уряду.

На тлі цієї обіцянки запевнення прем'єра в тому, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тисяч гривень за рахунок підйому економіки, виглядає цілком реалістичним. Також Гройсман обіцяє в 2019 році підвищити пенсії пенсіонерам, які мають великий трудовий стаж.

Транспортній сфері прем'єр приділив особливу увагу й дав 4 масштабні обіцянки. За його словами, восени в розпорядження «Укрзалізниці» надійдуть локомотиви General Electric.

«Йдеться про стратегічне партнерство на наступне десятиліття та входження України в глобальний ринок GE. «Укрзалізниця» та американський гігант General Electric підписали рамкову угоду на 1 мільярд доларів про постачання в Україну вантажних локомотивів і розгортання тут виробництва з поступовою локалізацією до 40%», – написав Гройсман у Twitter.

Крім того, Гройсман планує в 2018 році збудувати й запустити швидкісну лінію з Києва до аеропорту «Бориспіль». Також він пообіцяв, що Бескидський тунель через 100 днів здадуть в експлуатацію.

У середині лютого прем'єр заявив, що до 5 березня уряд має ухвалити остаточне рішення щодо нових нормативів у будівництві доріг. Завдяки цьому нові дороги будуть більш якісними й не потребуватимуть частого ямкового ремонту та величезних витрат.

Одна з останніх лютневих обіцянок Гройсмана, мабуть, найреалістичніша. Він заявив, що братиме участь у парламентських виборах 2019 року.

«У нас залишилося ще майже два роки до чергових виборів 2019 року, й після 2019 року життя не закінчується, а Україна має відбутись як сильну держава. В цьому контексті я можу сказати, що я буду брати участь (у виборах – ред.) для того, щоб боротися за проведення конкретних необхідних рішень», – заявив Гройсман.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"

Серед народних депутатів лідером із запевнень у лютому став Сергій Каплін, який дав 11 обіцянок, левова частка яких стосувалася перерахунку пенсій силовикам. Каплін погрожував перекривати головні магістралі, пікетувати Кабмін, взяти в облогу Верховну Раду, готелі, в яких живуть народні депутати, блокувати Пенсійний фонд та дипломатичні представництва й консульства заради військових пенсіонерів.

Каплін так захопився своєю популістською риторикою, що протягом місяця встиг провалити одну з цих обіцянок – змусити Раду ухвалити постанову щодо перерахунку пенсій для силовиків. Зокрема, нардеп повідомив, що цього дня відбудеться велика акція зацікавлених сторін.

«Ці люди кожною своєю акцією вже домоглися ухвалення необхідних постанов Кабміном, і 7 лютого всі разом змусимо парламент ухвалити постанову ВР, яка змусить чиновників її виконувати. Ми не дамо протягнути кулуарні закони, які заслуги людей у погонах множать на нуль!», – заявив Каплін на своїй сторінці в Facebook.

На акцію протесту прийшли кілька сотень військових пенсіонерів, а нардепи того дня взагалі не торкалися пенсійної теми.

Першим за кількістю обіцянок серед губернаторів минулого місяця став голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, який дав одразу 22 обіцянки, анонсуючи плани на 2018 рік під час звітної прес-конференції.

У 2018 році Гундич пообіцяв реалізувати три масштабні проекти, спрямовані на ремонт доріг, освітлення вулиць у містах і селах, а також створення «гарячої лінії» голови ОДА. Гундич обіцяв, що з 12 березня жителі області зможуть повідомляти про свої проблеми на «гарячу лінію, а в певні дні та години він особисто відповідатиме на дзвінки.

За запевненням голови Житомирської ОДА, в 2018 році майже 150 км вулиць у населених пунктах області освітлюватиметься в темний час доби. Ініціатива стане першим прикладом співпраці приватного бізнесу, держави, області, міст, районів та ОТГ.

Також у планах глави ОДА відремонтувати понад 800 км доріг місцевого значення та провести ремонт двох мостів у Радомишлі та Коростишівському районі.

У сфері освіти Гундич дав 8 обіцянок, серед яких утеплення 10 шкіл, відкриття 5 дитячих садків, придбання як мінімум 15 шкільних автобусів, відкриття 18 медіатек.

До кінця 2018 року Гундич обіцяв збудувати 10 амбулаторій нового типу з 35 запланованих, а також відкрити Центр реабілітації інвалідів та учасників АТО на базі Центру вертебрології. Також голова ОДА планує купити сучасний ангіограф за кошти державного, обласного, районних бюджетів та бюджетів ОТГ.

У галузі спорту Гундич дав 7 обіцянок: представити оновлену команду ФК «Полісся», збудувати 20 футбольних полів зі штучним покриттям, набрати першокласників спортивного відділення на базі ліцею для обдарованих дітей, відкрити басейн у спорткомплексі «Юність» в смт Куйбишеве та ФОК в Овручі, а також реконструювати спорткомплекс «Динамо» в Радомишлі й провести перший матч на стадіоні «Полісся».

Серед мерів міст у лютому відзначився міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який протягом місяця дав 16 обіцянок. Кілька з них стосувалися міського транспорту.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська

_«Депутати проголосували за програму розвитку комунального транспорту в Івано-Франківську на 2018-2022 роки. Її зміст дуже амбітний: 40 нових тролейбусів, 20 – були у вжитку, 40 нових автобусів. Крім того, в планах запровадити 5 комунальних тролейбусних маршрутів, збудувати 6 нових тролейбусних ліній протяжністю мереж у 20 кілометрів, охопити мережею електротранспорту 12 нових вулиць, збільшити до 12 кількість тролейбусних маршрутів», – пообіцяв Марцінків на своїй сторінці в Facebook.

Мер Івано-Франківська пообіцяв зробити центр міста пішохідним, створити парк в мікрорайоні Пасічна та відремонтувати пішохідну зону біля скверу на Привокзальній площі, а також встановити зовнішнє освітлення Ратуші в 2018 році.

Під час прямого ефіру в Facebook, відповідаючи на запитання жителів Івано-Франківська, коли припиняться побори з батьків у дитсадках і школах, Марцінків пообіцяв найближчим часом підписати відповідне розпорядження. При цьому він зазначив, що без фінансової підтримки батьків у школах та дитсадках ситуація ускладниться.

Одна з останніх обіцянок мера на перший погляд досить незвичайна: встановити підігрів жолобів на дахах будинків на вулиці Мазепи, 5-9. Такий пілотний проект мер обіцяє реалізувати влітку 2018 року для того, щоб на дахах будинків не утворювалися бурульки. Поки що гріти жолоби планують лише в центрі міста.

Детальніше – на інфографіці.

«Слово і Діло» також писало, хто з політиків найбільше наобіцяв за січень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: