Закони передвиборчого року: технічні кандидати та пошук спонсорів

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

2018-й – передвиборчий рік в Україні. Як правило, коли йдеться про вибори, з’являються дві асоціації – колосальні кошти та обіцянки. Звичайно, до активного старту передвиборчих кампаній ще багато часу, але судячи з політичної картини сьогодення, підготовка вже розпочалася. «Слово і Діло» вирішило дізнатись, як боротимуться й чого очікувати від політичних сил у передвиборчий рік.

Політтехнолог Катерина Одарченко припустила, що з’явиться новий проект «Народного фронту».

«З’являться обличчя як функціональні одиниці і тих людей, хто безпосередньо може виконувати штабну роботу не є самостійним гравцем, і тих, хто фінансуватиме й кого Мартиненко та Іванчук здатні організувати на таку роботу», – зазначила Одарченко.

Безумовно, з’являться нові проекти та партії, додала експерт.

«Наприклад, Богословська планує йти в президенти, тому просуватиме свою політичну партію. Вакарчук, прізвище якого звучить дедалі частіше, теж, скоріш за все, балотуватиметься», – підкреслила вона.

Однак, за її словами, слід розуміти, що у випадку Вакарчука, за всіх його заслуг як митця, він виконуватиме технічну функцію.

Долар по 10 і продаж Roshen: скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав ПорошенкоДо президентських виборів в Україні залишився рік і Слово і Діло починає підбивати підсумки виконання обіцянок. Розбираємося, що зі своєї передвиборчої риторики виконав президент Петро Порошенко.

«Фактично, буде перетікання голосів до нього від Тимошенко. В принципі, АП максимально зацікавлена у створенні таких ситуацій. Потрібно забрати голоси і у Бойка, і у Тимошенко. Припустимо, проект Рабіновича також немає чіткої партійної структури та ідеологічних маркерів. Це такий класичний проект, що забирає електорат на «блакитному фронті» в «Опозиційного блоку», як і партія «Наш край», – акцентувала політтехнолог.

Несподіванок у таких процесах, в принципі, практично не буває, адже є ті, хто давно планував балотуватися, наприклад, Чумак, і ті, хто нещодавно ухвалив рішення, уточнила вона, але все одне це люди, які так чи інакше можуть знайти кошти на це.

«Тому що якщо серйозно підходити, мати план здобути 3% на виборах президентських, а потім підтягти під парламентські 5%, – це великі кошти. На це потрібно щонайменше три мільйони. І, відповідно, ми знову стикаємося з питанням фінансування. Навіть по мільйону з донора знайти – це складно», – пояснила експерт.

Вона наголосила, що, наприклад, аграрії намагаються знайти кошти в аграрних підприємців, які є досить платоспроможними.

«У кожного своя логіка, але ті, хто хоче йти найлегшим шляхом, беруть кошти у фінансово-промислових груп. Тому й від НФ варто очікувати чогось нового. Гроші є, а отже, потрібно йти до Ради», – резюмувала Катерина Одарченко.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, на нашій інфографіці.

Детальніше про те, хто з лідерів електоральних рейтингів більш відповідальний, – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: