Вибори-2019: президентські амбіції та політичні перспективи Кличка

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Попереднього разу, коли Кличко мав намір балотуватися, домовилися, що він піде в мери. Але цього разу не виключено, що все буде інакше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи заяву мера Києва Віталія Кличка, який не виключає висування своєї кандидатури на посаду президента України в 2019 році.

«По-перше, в Кличка дещо змінилася його команда після того, як її частина пішла до Порошенка. По-друге, Кличко отримав реальний досвід політичної та адміністративної роботи на посаді мера. Тому не виключено, що президентські амбіції, які тепер ще й підкріплені досвідом, лише зростають», – зазначив Воля.

Не виключено, що Кличко може й не піти, але більш високою є ймовірність того, що він братиме участь у кампанії, додав експерт.

«Тим більше на Заході придивляються до нових облич в Україні, нових-старих політиків другого, третього ешелону, зважаючи, що теперішня влада дедалі більше асоціюється з відкатом реформ», – уточнив політолог.

Тому, на його думку, на тлі такого стану Кличко матиме більше мотивів брати участь у президентській кампанії.

Віталій КличкоМіський голова Києва

Так, звичайно, якщо говорити про політичні перспективи, то є претензії до виконання обов'язків на посаді мера, однак, з іншого боку, слід зважати на певні моменти, продовжив експерт.

«Окрім Кличка, є КМДА, яка створена на революційній хвилі, як і ВР. Тому питання тих самих МАФів, незаконних будівель – це не лише Кличко, але й КМДА, де є «Самопоміч», «Батьківщина», «Свобода», фракція УДАРу, звичайно. Кличко не займається відведенням землі. Тут важливо ще зважати на те, за що взагалі голосує й не голосує міська рада», – підкреслив політолог.

За його словами, в нас чомусь мало хто замислюється про те, які повноваження має мер, більшість вважають, що від нього все залежить.

«Говорити, що все вирішує Кличко, неправильно. Кличко – це цілий апарат. Короля робить його свита», – пояснив він.

«З точки зору виборчої кампанії, звичайно, команда працюватиме в позитивному світлі, а опоненти вказуватимуть навіть на ті недоліки, які не стосуються Кличка», – резюмував Володимир Воля.

Відзначимо, що в 2014 році Віталій Кличко зняв свою кандидатуру на посаду президента України на користь Петра Порошенка. Мером Києва він став у 2015 році.

«Слово і Діло» зафіксувало 411 обіцянок столичного мера, більшість з яких він виконав. Рівень його відповідальності – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: