Обстріляне перемир'я: динаміка обстрілів сил АТО

Читать на русском

Завдяки приїзду першого заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александра Хуга 23 січня в зоні АТО вперше за тривалий час бойовики не обстрілювали українські позиції. Але це була єдина доба без провокацій з боку окупаційних військ. Аналітики «Слова і Діла» з'ясували, якою була динаміка обстрілів сил АТО з 23 січня до 21 лютого.

Загалом за цей період було зафіксовано 243 обстріли сил АТО, в результаті яких 9 військових загинули, а ще 47 – отримали поранення. Кількість обстрілів за неповний місяць коливалася від 1 до 20 на добу. Найчастіше бойовики використовували міномети калібру 82 мм і 120 мм.

Александр Хуг заявив, що ЗСУ та сепаратисти значно зменшили відстань між своїми позиціями на лінії зіткнення на Донбасі.

«Факт залишається фактом, що сторони продовжують рити траншеї, фактом є те, що сторони продовжують рухатися в напрямку один до одного дедалі ближче», – сказав він, додавши, що ОБСЄ фіксує ознаки того, що сторони готуються до ескалації конфлікту.

Хуг стурбований: на Донбасі готуються до бойових дійГолова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг заявив, що сторони зберігають готовність вступати в конфлікт без затримок.

Особливо напруженою була ситуація на луганському напрямку, де з 6 до 21 лютого спостерігалося кілька масованих обстрілів ЗСУ. Так, 13-14 та 20 лютого бойовики провели 14 обстрілів із мінометів великого калібру, 16 та 21 лютого – по 20 обстрілів, у результаті яких загинули 5 українських військових, а ще 31 – отримав поранення.

Під обстріл біля села Кримське 21 лютого потрапили українські військові медики, які допомагали мирним жителям. Загинула 23-річна старша медсестра медичної роти 10-ї окремої гірничо-штурмової бригади Сабіна Галицька.

«Сьогодні (21 лютого – ред.) під час надання цивільному населенню медичної допомоги були обстріляні наші медики. Загинула наша сестра – медик, військовослужбовець і людина з великим серцем Сабіна. Ще один військовослужбовець поранений», – наголошується в повідомленні 10-ї окремої гірничо-штурмової бригади.

Водночас в ОБСЄ відзначають, що в ОРДО досі в житлових районах розміщують військову техніку, що призводить до загибелі мирних жителів.

«На життєво важливих об'єктах цивільної інфраструктури, в житлових районах і на контрольних пунктах в'їзду/виїзду, а також навколо них досі розміщується військова техніка й жива сила», – зазначив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан у своєму зверненні до постійної раді ОБСЄ у Відні.

На Донбасі загинула військовий медикУ районі проведення АТО в середу, 21 лютого, в результаті обстрілу загинула військовий медик. Ще один військовослужбовець поранений.

При цьому бойовики обстрілювали не лише сили ЗСУ, а й безпілотники ОБСЄ.

Проте спостерігачі ССМ ОБСЄ зафіксували значне зосередження озброєння біля окупованих селищ Шимшинівка та Мирне в Луганській області.

«19 лютого в непідконтрольному уряду районі безпілотний літальний мініапарат СММ зафіксував 5 нерухомих самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) за 1 кілометр на північний захід від населеного пункту Шимшинівка, розташованих там із порушенням лінії відведення», – повідомили спостерігачі.

Крім того, поблизу Шимшинівки вони зафіксували 11 танків і 20 бронетранспортерів, на 7 з яких були встановлені зенітні установки, 7 машин управління вогнем артилерії та 21 вантажівка військового типу.

Поблизу Мирного місія ОБСЄ зафіксувала 21 танк, 12 буксируваних гаубиць Д-30 «Жаба», (122 мм), 8 самохідних гаубиць (2С1), 15 мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм) і 6 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм).

У цьому районі були помічені також 57 бойових машин піхоти (53 БМП-1 і 4 БМП-2), 15 бронетранспортерів (МТ-ЛБ), дві броньовані розвідувальні машини (БРДМ-2 і БРМ-1К).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в 2017 році Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала щонайменше 401 тисячу порушень режиму припинення вогню. Крім того, Хуг повідомив, що минулого року спостерігачі місії зафіксували факти про 479 жертви серед цивільного населення (до цієї цифри належать як загиблі, так і поранені). Цього року ними підтверджена інформація про 18 жертв, серед яких є діти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: