Президентський рейтинг: про що свідчать народні симпатії?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Президентські вибори в Україні стартують лише за рік, але вже зараз починають викристалізовуватися основні претенденти на посаду глави держави. Днями Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів соцопитування, яке стосувалося електоральної підтримки майбутніх можливих кандидатів. Згідно з результатами, якби вибори відбулися в лютому цього року, в лідери вийшла б Юлія Тимошенко. Її ім'я назвали 24,6% опитаних. Другим у рейтингу симпатій значиться Олег Ляшко (15,5%). Трійку лідерів замикає Анатолій Гриценко (12,5%). Чинний президент України Петро Порошенко посів четверте місце з 9,8% голосів. Впритул до нього йдуть Юрій Бойко (9,7%) та Вадим Рабінович (9,5%). До слова, якщо порівняти рівень народної підтримки цих кандидатів із рівнем їхньої відповідальності та виконанням обіцянок, то рейтинговий список виглядав би інакше.

Фаворит «народного» списку Юлія Тимошенко опинилася б на третьому місці, оскільки її рівень відповідальності становить 39%. І тим не менш саме вона на сьогодні залишається найбільш популярним кандидатом серед українців у майбутніх президентських перегонах.

«Слово і Діло» вирішило розібратись у списку «народних» кандидатів.

КМІС оприлюднив президентський рейтинг: реакція соцмережНовий президентський рейтинг, опублікований Київським міжнародним інститутом соціології, викликав суперечки в соцмережах.

Політтехнолог Петро Охотін пояснює таку підтримку лідерки «Батьківщини» кількома факторами.

«Скоріш за все, основним фактором є досвід. «Юліну тисячу» досі пам'ятають. Також «Батьківщина» показала, що партія з великою кількістю робочих осередків може пережити навіть вихід ключових осіб, наприклад, Турчинова та Яценюка», – зазначив експерт на своїй сторінці в Faceebook.

Щодо чинного президента, то Порошенку варто задуматися про нестандартні кроки, додав він.

«Або домагатися гарантій для своїх бізнесів, або дійсно не балотуватися на другий термін. Готуватися до політичної пенсії. Вперше динаміка є такою, що Порошенко навіть не на другому місці. Попереду Тимошенко, Гриценко та Ляшко», – звернув увагу політтехнолог.

Він уточнив, що динаміка падіння порівняно з вереснем 2017 року велика.

«Такою є реакція на розчарування та відсутність картини майбутнього. Не виключено, що вплинули також офшорний скандал і таємна поїздка на Мальдіви», – припустив Охотін.

Щодо Олега Ляшка, то це саме та ситуація, коли яскравість на грані фолу, продовжив експерт.

«Певного негативу додала інформація про призначення Юрія Зінченка, топ-менеджера компанії Ахметова, головою виконкому. Також впливає специфічний гумор, який лунає з різних гумористичних ток-шоу в ефірі», – підкреслив він.

З приводу показників Анатолія Гриценка фахівець зауважив, що політик часто має гарні рейтинги в міжвиборчий період, але вони зникають під час виборів.

«Мабуть, «справжній полковник» не дуже добре вміє домовлятися з потенційними союзниками, а його команда – окреме питання, хто ці люди, – не вміє працювати з полем», – пояснив політтехнолог.

Він акцентував, що серед козирів Порошенка – потужна команда комунікації та медіаресурси.

Як змінювалась електоральна підтримка Порошенка за роки президентстваСлово і Діло аналізувало, як змінювався рейтинг президента України Петра Порошенка в 2014-2017 роках.

«Проте для того, щоб піар працював, потрібен також якісний продукт. Його поки що немає», – резюмував Петро Охотін.

За даними «Слова і Діла», Петро Порошенко виконав 42% своїх обіцянок. Детальніше про те, хто з лідерів електоральних рейтингів більш відповідальний, – у нашому огляді.

Про реакцію соцмереж на президентський рейтинг КМІС, читайте за посиланням.

На нашому порталі можна створити власну порівняльну таблицю колишніх і нинішніх нардепів, міністрів, президентів, мерів, голів ЦОВВ та/або обладмініістрацій, скориставшись інструментом порівняння політиків за критерієм виконання обіцянок. Пряму мову до кожної обіцянки та докази її виконання/невиконання можна знайти в персональних профілях політиків на аналітичному порталі «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: