Справа Савченко: чи буде спроба втекти та на що зважиться Рада

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт
Дмитро Купираполітолог

Представниця президента України у ВР Ірина Луценко заявила, що всі останні події, починаючи зі звинувачень Савченко в намірі «розстріляти Раду з мінометів» і закінчуючи справою Рубана, який ввозив в Україну зброю для проведення терактів, є ланками одного ланцюга. При цьому Луценко анонсувала «шокуюче відео» за участю нардепа Надії Савченко. Уже завтра, 21 березня, на порядку денному ВР будуть три питання: зняття недоторканності, арешт і затримання нардепа. У БПП готові голосувати за всі три позиції, фракція «Батьківщини», за списком якої Надія Савченко пройшла під №1, готова віддати голоси за зняття недоторканності, але сумнівається, що їй одній було під силу організувати державний переворот. Своєю чергою сама Надія Савченко поки звернулася до президента з вимогою звільнити генпрокурора Юрія Луценка.

«Слово і Діло» спробувало розібратися, наскільки ймовірним є позбавлення депутатського імунітету Надії Савченко та чого чекати від Ради.

Політолог Олександр Палій схильний вважати, що, зважаючи на інформацію, яка вже є щодо Рубана та щодо анонсованого відео за участю Савченко, очевидно, є докази й, скоріш за все, проголосують і за зняття недоторканності, і за арешт.

«Проте це буде можливо, якщо Савченко не втече, тому що це не виключено. Насправді, є дуже велика ймовірність цього. Звичайно, в Росії вона не потрібна, тому що тоді вже точно розсекретиться вся ця історія, але з іншого боку, вже й так зрозумілі й очевидні багато моментів завдяки роботі українських спецслужб», – зазначив політолог.

Він не виключив, що Савченко зараз може терміново кудись поїхати.

«Або спробує сховатися на території України. Багато заяв, зроблених нею, грають проти неї ж. На щастя України, що вона виявилася некомпетентною. Наприклад, підтвердженням цьому є її поїздки до російських кураторів, які вкладали в її голову те, що хотіли», – додав експерт.

Савченко звинувачують у підготовці теракту в Раді: реакція соцмережНадію Савченко звинувачують у підготовці теракту в парламенті. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

Однак незнання законів чи недостатня законодавча компетенція не звільняють від відповідальності, підкреслив Палій.

«Це ситуація, коли під час війни зброєю ворога та за гроші ворога планувався удар по українській обороноздатності. В усьому світі це називається зрадою. Тому важко тут якось інакше трактувати останні події», – уточнив він.

Своєю чергою політичний аналітик Дмитро Купира вважає, що з голосуванням за недоторканність проблем не буде, але щодо самого арешту є сумніви.

«Зараз на тлі різних справ, які веде Генпрокуратура, видно, що є проблеми з доказовістю. Тут може зіграти ще й те, що були обшуки в «Новій пошті», – зазначив він.

«Наразі, скоріш за все, Савченко не братимуть під варту», – додав експерт.

З іншого боку, навряд чи ця ситуація увійде в площину політичного переслідування, уточнив він.

«Переслідування здійснюється проти тих, хто впливає на процес. Савченко має мандат депутата, відома як особистість, але сказати, що від її заяв змінюється поведінка суспільства, навряд чи можна. Політичне переслідування не може до неї застосовуватися, тому що немає причин. Інша річ, але це питання правоохоронних органів, якщо вона дійсно веде спільну діяльність із терористичними організаціями. Та це, знову ж таки, питання доказової бази. Якщо в її діях були порушення українського законодавства, то, звичайно, вона має бути притягнена до відповідальності», – резюмував Дмитро Купира.

Детальніше про те, що обіцяла нардеп та що з цього виконала, – в нашому матеріалі «За два кроки від втрати недоторканності. Як Савченко виконує обіцянки».

Як у соціальних мережах відреагували на звинувачення на адресу Савченко – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: