Податки для українців: хто недоплачує до бюджету та з чим є проблеми

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Статистика показує, що багато великих компаній насправді уникають сплати податків через те, що їм доступні різні схеми офшорного бізнесу, на відміну від простих громадян.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи податкову систему та проблеми контролю за сплатою податків в Україні.

«Великим компаніям доступні офшорні схеми. Для малого та середнього бізнесу вони не доступні. У великого бізнесу є більші можливості винаймати собі висококваліфікованих бухгалтерів, потрібних фахівців, які робитимуть різні схованки. В цьому плані великий бізнес не доплачує до бюджету», – зазначив Сіденко.

Податки в Україні: що обіцяють українські політики з приводу реформи системиСлово і Діло з'ясовувало, як українські політики обіцяють реформувати систему податків у країні.

За його словами, проблема не лише в цьому, а й у тому, що великий бізнес погано інвестує в економіку України. ВР пропонує закон, щоб стимулювати до легалізації свого фінансового господарства, показувати більш реальні прибутки.

«Однак МВФ, мабуть, має іншу позицію», – додав він.

Окрім того, проблема ще й у площині контролю за неплатниками податків, продовжив економіст.

«Річ у тім, що в законі, звичайно ж, прописані заходи покарання. Але для того, щоб застосовувати штрафні санкції, потрібно довести наявність несплати. А це вже досить непросто. Знову ж таки, через ті самі схеми», – констатував експерт.

Ба більше, в нас були навіть легальні можливості, не порушуючи закон, уникнути оподаткування, звернув увагу фахівець.

«Це було можливо завдяки відповідним угодам про нульові податки», – уточнив він.

Експерт нагадав, що лише нещодавно була інформація про те, що ми змінили порядок оподаткування з Нідерландами. Тепер ліквідовані ставки нульових податків.

За його словами, аналогічна ситуація в нас була з Кіпром.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна запевнила, що із 2018 року в Україні скасують податок на прибутокСказано 26 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Тобто це лягає в ту кампанію, яку проводив уряд щодо того, щоб змінювати умови оподаткування, закріплені в двосторонніх угодах. Це кроки щодо приведення цих режимів до відповідної конвенції організації міжнародного співробітництва, яка спрямована на запобігання розмиванню податкової бази. Ця робота наразі також ведеться. Вона зменшує можливості ухилення від оподаткування, але практика все ще не ліквідована. Потрібен певний час, щоб закрити всі ці схеми», – резюмував Володимир Сіденко.

Голова комітету Верховної Ради України з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна ще два роки тому запевнила, що з 2018 року в Україні скасують податок на прибуток, але провалила обіцянку.

Що обіцяють українські політики з приводу реформи податкової системи – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: