Оподаткування пенсій: КСУ виніс рішення

Читать на русском
Конституційний суд України розглянув представлення 48 депутатів Ради та визнав неконституційним оподаткування пенсій.

Конституційний суд України розглянув представлення 48 депутатів Ради та визнав неконституційним оподаткування пенсій.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні прес-служби суду, передають «Українські новини».

Зазначено, що 27 лютого КС розглянув конституційне подання 48 депутатів Верховної Ради щодо відповідності Конституції положень абзаців 12, 14 пункту 32 розділу I закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи «і подання Верховного суду щодо конституційності положення абзацу 1 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу.

КС вважає, що у сфері пенсійного забезпечення справедливим має визнаватися такий підхід законодавця, за якого забезпечується пропорційне співвідношення між страховими внесками та призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію в повному обсязі.

У законодавстві про пенсійне забезпечення в Україні таке співвідношення досягається встановленням залежності суми пенсії від тривалості страхового стажу та суми заробітної плати (доходу).

«Саме тому запровадження її (пенсії) оподаткування, починаючи з певної її суми, на думку Конституційного суду України, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, тому що призводить до зменшення її фактичного обсягу, що встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміром заробітної плати (доходу) застрахованої особи», – йдеться в повідомленні.

Конституційний суд також констатував, що після запровадження оподаткування пенсій протягом 2 років Верховна Рада тричі вносила зміни.

За таких обставин особи, що мають право на пенсійні виплати, об'єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання в цій сфері.

Президент підписав дострокові пенсії сім'ям загиблих учасників Революції ГідностіПрезидент підписав призначення дострокової пенсії сім'ям загиблих учасників Революції Гідності.

Отже, встановлення Верховною Радою України в законодавстві України оподаткування пенсій і зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить принципам правової визначеності, передбачуваності та справедливості.

Отже, КС вирішив визнати невідповідними Конституції положення Податкового кодексу, якими передбачено, що в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх обсяг перевищує 10 обсягів прожиткового мінімуму для осіб.

Також визнано неконституційним оподаткування пенсій, отриманих з іноземних джерел, якщо відповідно до міжнародних договорів, такі пенсії підлягають оподаткуванню або обкладаються в країні їх виплати.

Рішення Конституційного Суду є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Раніше президент Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів підвищити пенсії й скасувати їх оподаткування восени.

Прем'єр Володимир Гройсман розповів, коли й кому підвищать пенсії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: