Україна і Нідерланди домовилися уникати подвійного оподаткування

Читать на русском
Міністерства фінансів України і Нідерландів підписали протокол про зміни до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування і запобігання податковим ухиленням.

Міністерства фінансів України і Королівства Нідерландів підписали протокол про зміни до Конвенції між країнами про уникнення подвійного оподаткування і запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і майно.

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, з боку нашої країни протокол підписав глава відомства Олександр Данилюк, з боку Нідерландів - державний секретар Міністерства фінансів Менно Снил, пише «Слово і Діло».

Офшорні зони: які країни, крім Латвії та Естонії, Україна внесла до списку підозрілихКрім Естоніїта Латвії, до списку держав, операції з резидентами яких контролюються з метою трансфертного ціноутворення, український уряд вніс ще 18 країн.

За інформацією Мінфіну, протокол передбачає оподаткування дивідендів за ставкою 5%, якщо фактичним власником дивідендів є компанія - власник не менше 20% капіталу компанії, а також збільшення ставки оподаткування відсотків з 2% до 5%, ставку оподаткування роялті на рівні 5% і 10%. Окрім того, протокол передбачає нову редакцію статті щодо обміну податковою інформацією, що передбачає значне розширення можливостей сторін у цьому напрямку.

У Мінфіні зазначили, що підписання протоколу направлене на уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб на територіях обох країн як шляхом розподілення права оподаткування, так і шляхом обліку в податкових зобов'язаннях платника податків однієї держави сум податків, сплачених на території іншої держави. Це рішення створює сприятливі умови для інвесторів України і Королівства Нідерландів, стимулює ділову ініціативу підприємців і регулює питання міжнародного оподаткування доходів у двосторонніх стосунках між державами.

Окрім того, рішення дозволить запобігати ухиленню від сплати податків з одночасним зниженням тиску на законослухняних платників податків, усунути податкову дискримінацію, створити механізми поліпшення співпраці між податковими органами країн і забезпечити обмін податковою інформацією.

Раніше Європейський парламент провів спеціальні слухання, присвячені матеріалам розслідування Paradise Papers щодо ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко не підтримує скасування третьої групи спрощеної системи оподаткування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: