Податки в Україні: що обіцяють українські політики з приводу реформи системи

Читать на русском
Слово і Діло з'ясовувало, як українські політики обіцяють реформувати систему податків у країні.

З 1 січня 2018 року в Україні набули чинності зміни до Податкового кодексу, ухвалені парламентом на початку грудня. Зміни передбачають, зокрема, поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби, скасування податку на ввезення електромобілів до країни, підвищення ставки екологічного податку. Загалом, систему податків в Україні, як і пенсій, заведено лаяти й обіцяти її реформувати. «Слово і Діло» вирішило зібрати обіцянки українських політиків щодо податкової реформи.

Деякі обіцянки щодо змін у податковій сфері тягнуться ще з призначення нового Кабінету міністрів в 2016 року. Наприклад, програма діяльності уряду зобов'язує прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва ухвалити новий Податковий кодекс України й запровадити мораторій на внесення до нього змін протягом 3-5 років.

У 2016 році новопризначений міністр фінансів Олександр Данилюк обіцяв ліквідувати податкову міліцію. Кубів дав аналогічну обіцянку, лише з більш чіткими термінами – зробити це до кінця року. Обидва чиновники свої обіцянки провалили. Наприкінці року Верховна Рада ухвалила необхідні для держбюджету-2017 зміни до Податкового кодексу, які передбачали ліквідацію податкової міліції й створення нового органу – фінансової поліції.

У січні минулого року Данилюк повідомив, що Кабмін планував ліквідувати податкову міліцію одночасно зі створенням нового органу, а Мінфін має внести на розгляд Кабміну законопроект про його створення.

Однак перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан поширив лист голови комітету Ради з питань податкової та митної політики щодо «технічної помилки» й роботи податкової міліції. Згідно з листом, податкова міліція функціонує в чинному правовому полі, виконує функції, покладені на неї законодавством, до дня набуття чинності законом про фінансову поліції.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар пообіцяв ввести сукупний податок на заробітну плату - 17%Сказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Багато народних депутатів давали обіцянки щодо податкової реформи в своїх передвиборчих програмах. Наприклад, у передвиборчій програмі «Блоку Петра Порошенка» був пункт домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори.Сергій Рудик заявляв, що запровадить прогресивну шкалу оподаткування за принципом «малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки». З усіх ухвалених Радою законопроектів на цю тему Рудик підтримав лише два: «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами за борговими зобов'язаннями».

Максим Бурбак із «Народного фронту» свою обіцянку домогтися реформи податкової системи вже виконав. У 2014 році нардеп підтримав відповідний законопроект, який скоротив кількість податків і зборів, зменшив витрати підприємств на визначення податкових зобов'язань та складання податкової звітності та держави – на адміністрування податків.

У 2015 році Бурбак проголосував за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». При цьому Олег Медуниця, який обіцяв сприяти впровадженню податкової реформи, за цей документ не голосував.

Нардеп Олександр Дехтярчук запевняв, що буде відстоювати справедливий розподіл податків, які мають залишитися в місцевих бюджетах, і провалив свою обіцянку. Депутат не голосував за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», що дозволяє почати процес фінансової децентралізації в Україні.

Нещодавно також провалив свою обіцянку Сергій Соболєв із «Батьківщини», який заявив, що підтримає скасування податку на пенсію для працюючих пенсіонерів. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який, зокрема, скаовував 15% податок на пенсію працюючих пенсіонерів, Рада розглядала в жовтні минулого року. Однак фракція «Батьківщини» не голосувала за нього через незгоду з цілою низкою положень документа.

У процесі виконання ще дві обіцянки в Ніни Южаніної. Нардеп обіцяла розробити новий розділ Податкового кодексу – про податок на виведений капітал. Крім того, за її словами, з 2018 року в Україні мають скасувати податок на прибуток.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба має намір збільшити кількість перевірок платників податків у 2018 році до 5,5 тисяч.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: