В Україні набули чинності поправки до КПК

Читать на русском
В Україні набули чинності зміни до КПК, які запроваджують обмеження термінів розслідування злочинів, а також право підозрюваного оскаржити сам факт вручення йому повідомлення про підозру.

Зміни до Кримінального процесуального кодексу набули чинності.

Як інформує «Слово і Діло», відповідний законопроект був ухвалений парламентом 3 жовтня 2017 року, передають «Українські новини».

Нардеп Лозовой прокоментував свою поправку до КПКНародний депутат фракції РПЛ Андрій Лозовой прокоментував свою поправку до КПК щодо строків поховання небіжчиків.

Як зазначається, частина його положень набула чинності 15 грудня 2017 року, а частина, що стосується змін до КПК, через 3 місяці – 15 березня. Цими положеннями запроваджується обмеження термінів розслідування злочинів.

Зокрема, правоохоронці зобов'язані встановити підозрюваного у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості – 12 місяців, а кримінального проступку – 6 місяців.

У разі нерозкриття злочину у встановлені терміни кримінальне провадження має бути закрите. Водночас у виняткових випадках слідчий може попросити суд продовжити терміни розслідування.

Крім того, зміни до КПК запроваджують право підозрюваного оскаржити сам факт вручення йому повідомлення про підозру. Таке право він отримує через 2 місяці після вручення підозри.

Також слідчі та прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, в тому числі для встановлення причин смерті й розміру матеріальних збитків. Тепер призначати експертизи має повноваження виключно суд.

Крім того, районні управління правоохоронних органів не зможуть подавати свої клопотання до відповідних районних судів. Вони зобов'язані будуть подавати клопотання лише до того суду, в межах територіальної юрисдикції якого зареєстрований орган слідства як юридична особа.

Також змінюються правила проведення обшуків силовиками. Зокрема, правоохоронці будуть змушені в клопотаннях про проведення обшуків вказувати, які саме предмети вони хочуть відшукати. Під час обшуку обов'язкова присутність адвоката, а самі слідчі дії мають фіксуватися на аудіо- та відеоапаратура.

13 березня Верховна Рада на пленарному засіданні планувала розглянути законопроект №7547, яким пропонується скасувати зміни КПК, що набувають чинності 15 березня, але відклала розгляд на невизначений термін.

Нагадаємо, 3 жовтня депутати в другому читанні та в цілому проголосували за законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів та законодавчих актів, що запускає судову реформу.

Як повідомлялося, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що виправлений Кримінальний процесуальний кодекс створює кризову ситуацію в правоохоронній системі України.

Також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає Верховну Раду внести зміни до законів, які з 15 березня 2018 року можуть паралізувати роботу правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: