Генпрокурор розкритикував «поправки Лозового»

Читать на русском
Виправлений Кримінально-процесуальний кодекс, в який були внесені так звані «поправки Лозового», набуває чинності вже 15 березня і створює кризову ситуацію в правоохоронній системі України.

Виправлений Кримінально-процесуальний кодекс, в який були внесені так звані «поправки Лозового», набуває чинності вже 15 березня і створює кризову ситуацію в правоохоронній системі України.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя в середу, 14 березня, передає «Слово і Діло».

За його словами, поправки до КПК, внесені Верховною Радою, створюють три істотні проблеми для правоохоронних органів:

  • вводять можливість оскарження підозри;

  • роблять необхідним отримувати судові дозволи на проведення всіх експертиз;

  • різко обмежують терміни проваджень.

Луценко додав, що ситуацію погіршує так званий закон «маски-шоу стоп». Він вимагає від судді не просто приймати рішення про слідчі дії, але і зачитувати на відео його текст. Через велику кількість таких рішень це може викликати величезні черги і затримки слідства.

На думку генпрокурора, ці проблеми пояснюються непрофесіоналізмом авторів поправок і парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя, який їх узгоджував.

Луценко каже, що ситуацію може виправити тільки комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, а ситуація, коли інші комітети вносять такі зміни, є неприйнятною, адже вони не уповноважені змінювати КПК.

Голова ГПУ попросив голову комітету Андрія Кожем'якіна поставити на голосування його пропозицію - пакет змін до кодексу, напрацьованих «цілої робочою групою», які здатні виправити Кримінально-процесуальний кодекс.

Раніше нардеп Андрій Лозовой прокоментував свою поправку до КПК.

Нагадаємо також, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає Верховну Раду внести зміни до законів, які з 15 березня 2018 року можуть паралізувати роботу правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: