Порошенко має намір підписати указ про укорінення статусу державної мови

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко заявив, що найближчим часом підпише указ про укорінення статусу державної мови.

Президент України Петро Порошенко заявив, що найближчим часом підпише указ про укорінення статусу державної мови.

Про це він повідомив під час свого виступу з нагоди 204-ї річниці від дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка, в п'ятницю, 9 березня, передає «Слово і Діло».

«Хотів би повідомити, що найближчим часом я підпишу указ про розробку, можливо, десятирічної програми вкорінення та зміцнення державного статусу рідної української мови. Попереду – десятиліття української мови в Україні, протягом якого позитивні, незворотні зміни мають відбутися. Підкреслюю: незворотні», – заявив президент.

На думку глави держави, «року занадто мало, щоб надолужити все те, що в результаті колоніальної політики втратив українську мову». Порошенко нагадав, що напередодні Шевченківських днів Конституційний суд України визнав невідповідним Основному закону мовний закон 2012 року.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питанняУ світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цього приводу Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо мовного питання.

«Конституційний суд лише виписав свідоцтво про смерть цього злочинного акту, де-факто ж кінець його настав кілька років тому», – зазначив президент.

За його словами, за той час, поки закон перебував у Конституційному суді, в Україні осучаснили мовне законодавство.

Раніше повідомлялося, що міська рада Чернівців запровадиа обов'язкове вживання української мови у сфері обслуговування.

Відзначимо також, Київрада проситиме президента оголосити рік затвердження державної мови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: