У чому новий ризик для України та як «Газпром» може загальмувати виплати?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Насправді, Коболєв сам мав вийти з ініціативою щодо розірвання контрактів, а тепер «Газпром» просто поставив остаточну крапку, порушивши питання розірвання договорів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи розірвання контрактів між «Газпромом» та «Нафтогазом».

Розірвання контрактів

«По-перше, «Газпром» має абсолютне право звертатися до суду, тим більше арбітражу, з приводу розірвання договорів. «Нафтогаз» зараз поводиться досить дивно, заявляючи, що «Газпром» образився й тому подібне. Справа не в тому, хто на кого образився. «Газпром» вважає, що порушені його інтереси, й звертається до суду», – зазначив Корольчук.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Тепер судовий процес може тривати як два, так і чотири роки, а можливо, й більше, додав він.

«Скільки часу піде, невідомо. Зі Стокгольмом нам ще певною мірою пощастило. Все було доволі швидко порівняно з іншими схожими справами європейських компаній», – уточнив експерт.

У цій ситуації саме «Газпрому» вигідна така ситуація, їм лише на руку затягування часу, підкреслив фахівець.

Боротьба за $2,5 мільярди

«Газпром» має заплатити 2,56 мільярда доларів «Нафтогазу». Якщо суд розпочнеться, то він призупинить виконання цього рішення, тому що РФ оскаржуватиме також і нарахування цього боргу», – пояснив експерт.

«Таким чином, є ризик того, що цей борг взагалі зависне й коштів від «Газпрому» ми не побачимо», – застеріг енергетик.

Водночас, за його словами, якщо «Нафтогаз» дозріє до того, щоб підписати додаткову угоду до чинного договору щодо поставок газу, що потрібно було зробити раніше, газ ми отримаємо й ніхто нічого не блокуватиме.

«Інакше доведеться переплачувати за газ із Європи», – наголосив він.

Певну міні-кризу українці вже побачили. А в її очікуванні, вже не приховуючи, нам почали розповідати, що російський газ дешевший, ніж реверсний. Фактично, через більш ніж три роки ми це визнали.

Транзит газу через Україну

Дійсно, це складне питання, тому що 2019 рік не так уже й далеко, а розуміння того, хто займатиметься транзитом російського газу через Україну, немає, підкреслив він.

«Є ще одна зацікавлена сторона. Європейські компанії можуть прийти в Україну й працювати на ринку України в питанні російського газу як посередники», - додав експерт.

За його словам, якщо суд почнеться, то лишилося дуже мало часу – десь 1,5 року.

«Не факт, що ми дуже скоро не почуємо від європейських партнерів заклики прискорити процес домовленостей. Нас почнуть підганяти. Але наскільки вигідними будуть умови нової співпраці? Попередні умови були поганими», – уточнив він.

Тому зараз цим стислим терміном Україна сама себе заганяє в глухий кут, констатував експерт.

«При цьому «Північний потік» будується, «Турецький потік» реалізують. Всі чекали Стокгольму й очікували перемоги. Так, дочекалися, 2,56 мільярда доларів присудили. Однак, по-перше, ми втратили багато часу, по-друге, не боролися проти «Північного потоку» та «Турецького потоку». В «Нафтогазі» згадали про «Турецький потік», коли вже трубу проклали. А тепер ще й може бути інший судовий проце, тому 2,56 мільярда доларів під питанням», – резюмував Юрій Корольчук.

Що обіцяли українські політики з питань газу – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: