«Північний потік-2» може залишити Україну без транзиту – Міненерго

Читать на русском
У разі реалізації проекту Північний потік-2 Україна може втратити заробіток від транзиту газу.

У разі реалізації проекту «Північний потік-2» Україна може втратити заробіток від транзиту газу.

Про це заявила заступниця міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко, повідомляється на офіційному сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості, пише «Слово і Діло».

«Північний потік-2»: чи потягне РФ проект після відмови Заходу в співпраціЕксперт із питань енергетики розповів, наскільки реалістичною є реалізація проекту «Північний потік-2» без підтримки європейських партнерів.

Україна після запуску «Північного потоку-2» перестане бути транзитером. У підсумку російський газ проходитиме виключно магістралями, які контролює «Газпром».

Реалізація проекту «Північний потік-2» триває, незважаючи на охолодження відносин Росії і ЄС. У підсумку це може посилити позиції «Газпрому» в Європі й позбавити Україну заробітку від транзиту газу.

«Ризики є як для України, так і для безпеки поставок до Європи: після запуску «Північного потоку-2» наша країна перестане бути транзитером, а весь російський газ проходитиме виключно магістралями, які контролює «Газпром». Зокрема, це майбутні гілки газопроводів «Північний потік» і «Турецький потік», а також «Ямал-Європа» та «Блакитний потік», які вже діють. Таким чином, практично весь газ, який поставляється зі сходу до Європи, буде повністю підконтрольний Росії. Ось яка залежність», – прокоментувала Бойко.

За її словами, українська сторона перебуває в безперервному діалозі з міжнародними партнерами.

«Ми говоримо про загрозу цього проекту, інформуємо про майбутні загрози й втрати, яких зазнає Україна від реалізації цього російського геополітичного проекту», – зауважила вона.

Бойко наголосила, що українська влада підтримуватиме лише ті регіональні ініціативи, які спрямовані на диверсифікацію й безпеку поставок енергетичних ресурсів до окремих країн і регіону загалом.

Одним із важливих моментів Бойко вважає інформування партнерів про те, що Україна завжди була й залишається надійним транзитером газу й надалі сумлінно виконуватиме цю функцію, гарантуючи безпеку поставок закордонним споживачам.

Нагадаємо, федеральний канцлер Ангела Меркель не бачить у газопроводі «Північний потік-2» з Росії до Німеччини загрози енергетичній безпеці Європи.

Водночас Матеуш Моравецкій заявив про небезпеку того, що в результаті будівництва «Північного потоку-2» буде підірвана роль України як транзитної країни російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: