Стало відомо, коли кризова ситуація з газом завершиться

Читать на русском
Кризовий комітет при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості ухвалив рішення оголосити із 7 березня про завершення кризової ситуації з газопостачанням.

Кризовий комітет при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості ухвалив рішення оголосити із 7 березня про завершення кризової ситуації з газопостачанням.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook радник міністра енергетики і вугільної промисловості Максим Білявський, пише «Слово і Діло».

Відмова «Газпрому» постачати газ: чи будуть наслідки та як змусити РФ виконувати рішення судуНафтогаз звинуватив Газпром у початку газової війни. Чи буде РФ виконувати рішення арбітражу й наскільки критичними можуть бути наслідки для України через припинення поставок газу?

«Кризовий комітет при Міненерговугілля ухвалив рішення оголосити про завершення кризової ситуації, перехід у штатний режим роботи із 7 березня 2018 року», – написав радник міністра.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» може піти ще на один судовий розгляд із російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі – щодо заниженої транзитної ставки.

Як відомо, «Нафтогаз» нарахував «Газпрому» $2,5 мільйона пені. Своєю чергою «Газпром» назвав «Нафтогаз» здирником. У понеділок, 5 березня, «Нафтогаз» отримав від «Газпрому» повідомлення про розірвання контракту. Після цього «Нафтогаз» заявив про закриття свого офісу в Росії.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд дол. за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

«Як ляпас від України»: у МЗС розповіли, як Росія сприйняла програш «Газпрому»Зеркаль розповіла, чому «Газпром» саме зараз вирішив розірвати контракт щодо постачання і транзиту газу з «Нафтогазом».

Також «Газпром» має сплатити 2,56 млрд дол. на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки – 526 тис. дол. на день із 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз» планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, отриманих у результаті цього порушення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: