До суду скерували обвинувальний акт щодо чиновників «Укрзалізниці»

Читать на русском
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до Печерського районного суду міста Києва обвинувальний акт щодо трьох чиновників Укрзалізниці, підозрюваних у зловживанні владою, що завдало збитків компанії.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до Печерського районного суду міста Києва обвинувальний акт щодо трьох чиновників «Укрзалізниці», підозрюваних у зловживанні владою, що нанесло збитки компанії.

Про це повідомляє в понеділок, 5 березня прес-служба САП, пише «Слово і Діло».

За інформацією, до суду для розгляду по суті направлено обвинувальний акт стосовно колишнього заступника генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України (зараз - ПАТ «Укрзалізниця»), начальника Головного комерційного управління адміністрації та заступника директора з комерційних питань ДП «Український транспортно-логістичний центр» за звинуваченням у зловживанні службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, (ч.2 ст.28 ч.2 ст.364 Кримінального кодексу Україн «Зловживання владою або службовим становищем»).

За інформацією САП, колишній заступник голови Державної адміністрації залізничного транспорту України, будучи головою Тарифної комісії адміністрації за попередньою змовою з іншими членами Тарифної комісії: начальником Головного комерційного управління адміністрації та заступником директора з комерційних питань ДП «Український транспортно-логістичний центр» з корисливих мотивів в інтересах підприємств - вигодонабувачів - ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «Утек», компанії «Орлондер Лімітед» в порушення умов порядку встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів, затвердженого наказом «Укрзалізниці» від 12.12.2013 №443-Ц та інших нормативно-правових актів, 26 лютого 2014 року безпідставно прийняли рішення про розрахунок плати за фактично виконані обсяги перевезень вантажів із застосуванням пільгових коефіцієнтів і тарифних ставок при фактичному невиконанні зазначеними підприємствами гарантованих обсягів транзитних перевезень, що заподіяло тяжкі наслідки інтересам «Укрзалізниці» у вигляді збитків на суму 69 млн 231 тис. 464,07 г н.

Як повідомлялося, 18 серпня 2017 року слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва задовольнив клопотання детективів НАБУ про обрання запобіжного заходу посадовим особам ПАТ «Укрзалізниця» у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Зазначений запобіжний захід стосується колишнього заступника голови «Укрзалізниці», директора одного з її департаментів і заступника директора однієї з філій. Їхні імена в САП не уточнюються.

Зазначені особи підозрюються в скоєнні злочину, кваліфікованого за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

15 серпня зазначені фігуранти були повідомлені детективами НАБУ про підозру у вчиненні вказаного злочину: вони підозрюються в зловживанні службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, у результаті чого Державна адміністрація залізничного транспорту України недоотримала $ 10,2 млн доходу (за станом на дату вчинення злочину - 97 млн ​​грн).

За версією слідства, на початку 2014 року підозрювані, використовуючи службове становище і будучи членами Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту - колегіального органу «Укрзалізниці», уповноваженого на встановлення пільгових тарифних ставок на здійснення вантажних залізничних перевезень - застосували без наявних на те підстав на користь ряду експедиторських організацій пільгові тарифні ставки на вантажні перевезення.

«Тобто, чиновники визначили, що тарифи будуть пільговими, якщо перевізники виконають гарантовані обсяги перевезень. Перевізники умову не виконали, але пільга все одно була надана», - резюмують в САП.

Раніше в «Укрзалізниці» розкрили схему розкрадання запчастин.

Нагадаємо також, суд зняв арешт з нерухомості екс-заступника гендиректора «Укрзалізниці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: