Підсумки прес-конференції: незручні запитання та головні виклики для президента

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Склалося враження, що президент начебто й багато про що говорив, але водночас на багато запитань так і не дав прямої відповіді. Звичайно, це характерно для політиків, зокрема для президента.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, підбиваючи підсумки прес-конференції президента Петра Порошенка.

«З одного боку, дали можливість поставити незручні запитання, що стосуються його відпустки, як і куди він їздив. Прозвучали незручні питання, пов'язані з його бізнесом. Його назвали олігархом і зазначили, що його статки зростають у той час, коли добробут більшості українців погіршується. Були незручні запитання й щодо реформ», – зазначив Петренко.

На його думку, в основному відповіді на незручні для нього запитання нагадували історію, коли студент вивчив лише один білет на іспит, і навіть коли витягнув білет на зовсім іншу тему, все одно відповідав те, що знав.

Водночас прозвучали й запитання, які були досить зручними для Порошенка, додав експерт.

«Серед них запитання, пов'язані з інфраструктурними проектами, армією, війною на Донбасі, але тут примітно, що не в контексті її вирішення, а саме того закону, що був ухвалений. Тобто без конкретного рішення, але з посилом того, що для цього все робиться», – підкреслив Петренко.

Безумовно, тема безвізу як вікна до Європи також у цьому списку, уточнив він.

Головний виклик для президента – переобратися на другий термін, над чим АП вже активно починає працювати.

«Президенту потрібно і зберегти вплив у парламенті, і побороти конкурентів, в першу чергу Тимошенко. При цьому потрібно зберегти підтримку своїх соратників, які вже мають певний рівень невдоволення президентом і деякими його рішеннями», – пояснив експерт.

На його думку, загалом було дуже мало конкретики, а це наштовхує на думку, що його прес-конференція була також предметом певних торгів.

«Нам озвучили, що однозначно вирішено відкласти перевибори, апелюючи до того, що, грубо кажучи, краще синиця в руках, ніж журавель у небі. І саме в цей час паралельно анонсували прес-конференцію», – звернув увагу політолог.

З огляду на те, що президент заявив, що не втручатиметься в діяльність парламенту, скоріш за все, є якесь взаєморозуміння між провладними партіями на сьогодні, констатував експерт.

Що обіцяє Порошенко українцям на 2018 рікСлово і Діло зафіксувало, що збирається виконати президент Петро Порошенко в 2018 році. В першу чергу він пообіцяв підвищити мінімалку і продовжувати піклуватися про армію.

«Але як буде далі – питання. Від змін ніхто не застрахований. Не можна сказати, що сценарій дострокових парламентських виборів виключений остаточно. Він залишається. Ще залишається час. Є багато інших чинників. Це може бути, наприклад, певною технологією, яка допоможе президенту переобратися. Якщо рейтинг падатиме, то він може зіграти в гру «слабкий парламент, сильний президент», – наголосив політолог.

«Такий варіант можливий, але є досить небезпечним для президента, тому його поки відклали», – резюмував Ігор Петренко.

Про що говорив Порошенко на своїх прес-конференціях – у нашому огляді.

Також аналітики порталу зафіксували, що збирається виконати гарант у 2018 році.

За даними «Слова і Діла», в 2017 році рівень відповідальності Петра Порошенка знизився на 13%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: