Нова зброя Путіна: блеф чи реальна загроза

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент Росії Володимир Путін у своєму посланні Федеральним зборам, 1 березня, повідомив, що Росія має унікальне ракетне озброєння, яке долає будь-які системи протиракетної оборони. Свій виступ Путін супроводжував відеороликами, що демонструють нову зброю в дії. Серед них були абсолютно фантастичні зразки. Розробка нової зброї, за словами Путіна, є відповіддю на дії США. Однак при більш уважному розгляді виявляється, що частина перспективних озброєнь має радянське походження, а їх розробка ще не завершена. Це дає підставу зробити висновок, що брязкання зброєю має іміджевий характер і направлене на те, щоб напередодні президентських виборів згладити неприємне враження від сирійського розгрому 8 лютого, який американська авіація вчинила російським найманцям із ПВК «Вагнера».

Щорічне послання президента РФ Володимира Путіна Федеральному збору тривало майже дві години. Значну його частину Путін присвятив військовим питанням, повідомивши присутнім, що в Росії розроблені нові типи зброї, яке має стати відповіддю на дії США, які в односторонньому порядку вийшли з договору про протиракетну оборону (ПРО). Промова лідера Кремля супроводжувалася красивими демонстраційними роликами, а також періодично переривалася оплесками захопленої публіки.

Нова зброя Росії

Зокрема, Путін повідомив про початок «активної фази випробувань нового ракетного комплексу «Сармат» із важкою міжконтинентальною ракетою». Це виріб має прийти на допомогу знаменитому ракетному комплексу Р-36М («Сатана»), який на рубежі 1960-1970 років розроблявся на дніпропетровському КБ «Південне» й виготовлявся потім на дніпропетровському «Південмаші». Але в зв'язку з російською інтервенцією, українська сторона відмовилася проводити відповідні регламентні роботи щодо продовження ресурсу комплексу. Міжконтинентальна балістична ракета (МБР) цього комплексу може бути оснащена бойовою частиною, що розділяється, здатна вражати до 10 цілей, обходячи системи протиракетної оборони противника. Після розпаду СРСР ракетні комплекси «Сатана» перебували на гарантійному обслуговуванні в Україні, але в зв'язку з російською інтервенцією українська сторона відмовилася проводити відповідні регламентні роботи.

Комплекс «Сармат», за словами Путіна, ще могутніший. «У «Воєводи» (інша назва «Сатани» – ред.) дальність – 11 тисяч кілометрів, а в нової системи обмежень щодо дальності практично немає», – сказав президент РФ. Він додав, що «Сармат» здатний летіти до цілі як через Північний, так і через Південний полюси Землі. На відео ракета вразила територію США саме через Північний полюс. Крім того, був показаний запуск однієї з таких ракет, корпус якої був розфарбований, як шахівниця. «За ваги понад 200 тонн вона має коротку активну ділянку польоту, що ускладнює її перехоплення засобами ПРО», – додав Путін.

Путин о ракетном комплексе "Сармат"ТАСС

Він також повідомив про створення в Росії малогабаритної надпотужної ядерної енергетичної установки. «Вона розміщується в корпусі крилатої ракети типу нашої новітньої ракети Х-101 повітряного базування або американського «Томагавк». При цьому вона забезпечує в десятки разів більшу дальність польоту, яка є практично необмеженою», – повідомив Володимир Путін.

Путин о малогабаритной сверхмощной ядерной энергетической установкеТАСС

Путін також розповів про безпілотний підводний апарат, здатний «на дуже великій глибині» й швидкості долати відстані між континентами, несучи ядерний заряд. «Швидкість апарату кратно перевищує швидкість підводних човнів, найсучасніших торпед і всіх видів навіть найшвидкісніших надводних кораблів», – заявив Путін. За його словами, такі апарати практично невразливі для противника й здатні вражати багато цілей, у тому числі авіаносні угруповання та берегові укріплення.

Володимир Путін розповів про існування ракетного комплексу «Кинджал» повітряного базування, здатного доставляти ракети до цілі з гіперзвуковою швидкістю. Як зазначив президент РФ, гіперзвукові ракети практично невразливі для протиракет, які просто не здатні їх наздогнати. «Унікальні льотно-технічні характеристики високошвидкісного літака-носія дозволяють доставляти ракету в точку скидання буквально за лічені хвилини. При цьому ракета, що летить із гіперзвукової швидкістю, яка перевищує швидкість звуку вдесятеро, ще й здійснює маневрування на всіх ділянках траєкторії польоту», – пояснив Путін. За його словами, ця властивість дозволяє новій ракеті долати всі наявні й навіть перспективні засоби ПРО, доставляючи на відстань понад 2000 км ядерні та звичайні боєзаряди. Стало також відомо, що в грудні 2017 року авіаційно-ракетний комплекс приступив до несення дослідно-бойового чергування на аеродромах Південного військового округу.

Путин о ракетной системе "Кинжал"ТАСС

І, врешті-решт, президент Росії повідомив, що в РФ почалося серійне виробництво новітньої стратегічної зброї – комплексу «Авангард». «Ця система відрізняється здатністю здійснювати польоти в щільних шарах атмосфери на міжконтинентальну дальність на гіперзвукової швидкості, що перевищує число Маха більш ніж у 20 разів. При русі до цілі планує крилатий блок ... здійснює глибоке маневрування як бічне, причому на кілька тисяч кілометрів, так і за висотою. Це робить його абсолютно невразливим для будь-яких засобів протиповітряної та протиракетної оборони», – розповів Путін. За його словами, блок іде до цілі «як метеорит, як палаюча куля», зберігаючи при цьому повну керованість.

Тут варто нагадати, що число Маха залежить від висоти польоту. Якщо біля землі воно становить 1224 км на годину, то на висоті в 11 км – лише 1602 км на годину через зниження температури повітря. Але в кожному разі, швидкість крилатого блоку «Авангарду», за словами Путіна, є воістину величезною – перевищує 20 тис. км/год. Навряд чи в світі є протиракетні системи, здатні збити такий апарат.

Комплекс «Авангард» с гиперзвуковым планирующим крылатым блокомМинобороны России

Досі вважалося, що Росія є однією з країн, що активно розробляє гіперзвукову зброю (такі проекти є й в Україні), проте раніше було відомо лише про випробування російської протикорабельної ракети «Циркон», яка в окремих випадках розвивала швидкість у 8 Махів. Про таке серйозне просування росіян у «гіперзвуковій справі», фактично стало відомо лише зі слів Путіна. Не дивно, що Пентагон в особі свого офіційного представника Дані Вайт майже миттєво відреагувала на таке брязкання зброєю. За її словами, американська сторона не здивована такими заявами й готова до перерахованих викликів.

Радянська спадщина

Дійсно, деякі названі Путіним зразки зброї не можна назвати абсолютно новими – вони випробовувалися ще за часів СРСР. Наприклад, «Сармат» є відродженням ідеї «орбітального бомбардування», закладеної в радянському ракетному комплексі Р-36 ОРБ, який також створювався за участю українських конструкторів і був узятий на озброєння в 1968 році. Суть «орбітального бомбардування» полягає в тому, що балістична ракета виводиться на орбіту планети, звідки починає бомбардувати ціль відокремлюваними блоками. На відміну від звичайної МБР, таке рішення не дозволяє стороні, що обороняється, прогнозувати напрям удару, а значить, змушує створювати кругову систему протиракетної оборони, що вельми дорого й не гарантує повного ефекту. Однак у 1983 році комплекс Р-36 ОРБ був знятий із бойового чергування в зв'язку з договором про обмеження стратегічних ядерних озброєнь, у тому числі й у космосі. Полки, які оперують цим комплексом, були розформовані.

«Сармат» повертається до ідеї орбітальної бойової платформи (що вже є порушенням згаданих обмежень), але його родзинкою, судячи з усього, є використання гіперзвукових керованих відокремлюючих блоків. Це робить їх майже невразливими для систем ПРО. За даними російських ЗМІ, 25 жовтня 2016 року випробування такого гіперзвукового блоку були успішно проведені. Що ж стосується носія, то його також випробували в грудні 2017 року, але ці випробування були кидковими, тобто випробовувався лише масогабаритні макети ракети, щоб зрозуміти, як вона себе поведе при старті. Тобто серійний зразок такої зброї, скоріш за все, з'явиться в РФ нескоро.

На окрему увагу заслуговує гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс «Кинджал». На відео, показаному під час презентації, помітно, що ракета, яка запускається з літака, різко злітає вгору й завдає удару по кораблях противника, обрушився на них із висоти. Російський письменник, футуролог і політичний діяч Максим Калашников впізнав у ній крилату ракету Х-32. Робота над створенням цієї ракети почалася ще в 1980-х роки. Вона являє собою глибоку модернізацію радянської протикорабельної ракети Х-22, що призначалася для знищення авіаносців. При відділенні від літака Х-32 злітає на висоту до 40 км, вибирає звідти ціль і вражає її, розвиваючи швидкість до 5400 км/год.

А передбачуваний літак-носій «Кинджал» з «унікальними льотно-технічними характеристиками» абсолютно точно є радянською спадщиною. На відео добре помітно, що це важкий винищувач-перехоплювач МіГ-31, який експлуатується з 1981 року. У Росії проводиться модернізація цього літака за спрощеним варіантом МіГ-31БМ із поліпшеною системою управління вогнем і бортовою радіолокаційною станцією. У січні 2018 року російські ЗМІ повідомили про те, що ланка винищувачів МіГ-31 БМ надійшла на озброєння 14-ї армії Центрального військового округу (не Південного!) ЗС РФ, а до 2020 року передбачається модернізувати 60 російських МіГ-31.

Згаданий Путіним малогабаритний безпілотний підводний апарат – це, скоріш за все, проект «Статус-6». Фрагменти відеопрезентації цього проекту випадково з'явилися у відкритому доступі в листопаді 2015 року. Передбачається, що мініатюрний безпілотний атомний підводний човен має доставляти до берегів противника ядерний заряд. Утім, доставка ядерної зброї – це лише один із варіантів бойового застосування такого виробу. Може йтися, наприклад, про створення так званого «підводного авіаносця», оснащеного роєм таких дронів. За даними американської розвідки, випробування «підводного безпілотника», можливо, проводилися в грудні 2016 року. На сьогодні через підвищену секретність ступінь готовності цього проекту оцінити досить складно.

Океанская многоцелевая система с беспилотными подводными аппаратамиМинобороны России

І, нарешті, про гіперзвукової комплекс «Авангард» і проект ядерної силової установки для крилатих ракет інформації досі було вкрай мало. Очевидно, не буде помилкою стверджувати, що 1 березня Путін надав найповнішу на сьогодні інформацію про ці системи.

Боротьба за імідж

Цілком очевидно, що заяви Путіна про нову зброю не є блефом і до них слід поставитися з усією серйозністю. Інша річ, що ступінь готовності цієї зброї абсолютно різна, а деякі зі зразків явно перебувають на етапі розробок. Ті ж вироби, які, за словами президента РФ, надійшли в серійне виробництво, очевидно, ще занадто нечисленні для того, щоб представляти реальну загрозу.

Та й готовність до експлуатації згаданих виробів також може викликати питання. Росія й раніше демонструвала свої перспективні розробки. Наприклад, на параді Перемоги 9 травня 2015 року глядачам показали новітній танк Т-14 «Армату», який до цього несподівано заглох на генеральній репетиції заходу. І нарешті, зовсім нещодавно, 21 і 23 лютого, нібито для проведення випробувань, до Сирії було перекинуті 4 російських багатофункціональних винищувачі 5 покоління Су-57. Щоправда, російські конструктори поки не розробили для цих машин двигуни нового зразка. З цієї причини Су-57, на відміну від американських літаків F-22 і F-35, ще не тягне на повноцінний винищувач 5-го покоління.

Саме тому основою російської бойової потужності поки що є радянські зразки озброєнь, щоправда, місцями поліпшені ій модернізовані. Що ж тоді змусило Володимира Путіна розкрити російські військові секрети, заявляючи при цьому, що новітні розробки створюються у відповідь на агресивні дії США? Тут потрібно згадати показовий розгром, який американська авіація вчинила найманцям із російської ПВК «Вагнера», в ніч на 8 лютого, в сирійській провінції Дейр-ез-Зор. Загибель понад 300 «приватників» у результаті ракетно-бомбового удару завдала великої матеріальної й моральної шкоди російській стороні, особливо чутливий напередодні президентських виборів 18 березня. Дослідний зразок Су-57 зі старим двигуном та активна реклама новітніх ракетних розробок, частина з яких ще лише проходять випробування, це лише відповідь Путіна своїм виборцям на сирійський іміджевий удар.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: