Робота в дружному колективі: як у Росії вербують найманців до Сирії

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Росія нарощує свою військову присутність у Сирії. Про це говорить перекидання до регіону новітніх російських літаків, а також масштабне вербування найманців, що почалася практично на всій території Росії. Все це свідчить про те, що всупереч офіційним заявам, РФ дедалі глибше втягується в сирійський конфлікт, залучаючи до нього й громадян України.

Про початок масштабного вербування найманців для російських приватних військових компаній повідомив координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Фахівці ІС вивчили російський ринок праці за сайтами оголошень про прийом на роботу й побачили велику кількість вакансій під назвою «охоронець об'єктів». Людей набирають для роботи вахтовим методом, терміном на три місяці.

Всі оголошення такого роду, наприклад, на сайті avito.ru, мають однаковий характер. Обов'язком кандидатів є «озброєна охорона та гарантування безпеки території об'єктів у різних регіонах». Від них вимагається хороша фізична підготовка, а плюсом є «досвід роботи в гарячих точках». «Розглядаються всі ВОС (військово-облікові спеціальності – ред.) ... Робота у великій російській компанії з дружним колективом», – особливо уточнюється в оголошеннях. Кандидатам обіцяють «проживання, робочий одяг, уніформу, харчування», а також високу зарплату – 80 тисяч рублів (близько 38 тис. грн.). Такий набір іде принаймні в 24 регіонах Росії – починаючи від Москви та Санкт-Петербурга й закінчуючи Забайкальським та Приморським краєм.

У Російській Федерації з'явилися оголошення про набір найманців до Сирії під виглядом роботи в охоронних фірмах.

На думку Тимчука, вимоги до кандидатів – хороша фізична форма, досвід роботи в гарячих точках, наявність військово-облікових спеціальностей, а також зарплата, значно вища за середньоринкову для таких фахівців, – говорять про те, що людей набирають до зони бойових дій. Є, щоправда, нечисленні вакансії, де охоронцям платять ще більше. Наприклад, для роботи в суворих умовах міста Норильська пропонують зарплату у 84 тисячі рублів. Але для роботи в тому ж Норильську обов'язково потрібна ліцензія на ведення охоронної діяльності, а ось для зони бойових дій такої вимоги немає. Крім того, вербувальники до Сирії не вказують назву організації, яка проводить набір (в оголошеннях значаться лише контактні особи). Як звертає увагу Тимчук, ці два факти також говорять про те, що йдеться про набір до лав російських ПВК, які воюють у Сирії. Річ у тім, що найманство є кримінальним діянням у Росії – саме тому вербувальники діють напівлегально.

Варто відзначити, що оголошення про прийом на роботу розміщене 20 лютого. А 7 лютого «вагнерівці» в результаті ракетно-бомбового удару американських ВПС у провінції Дейр-ез-Зор втратили понад 300 людей. Імовірно, терміновий набір потрібен для того, щоб заповнити ці втрати.

Як зазначив Тимчук, втрати серед «вагнерівців» змушують окупаційну владу на підконтрольних бойовикам територіях Донецької та Луганської областей поспіхом формувати два «сирійських» батальйони з числа місцевих жителів. Однак набір сирійського «гарматного м'яса» на Донбасі проводиться, скоріш за все, не в інтернеті. Хоча в тому ж Донецьку за оголошеннями можна влаштуватися на роботу до «полку патрульно-постової служби». Від кандидатів вимагається бажання «служити республіці», досвід служби в збройних силах та «ополченні», відсутність судимості, хороша фізична підготовка, зріст не менш ніж 175 сантиметрів і вік до 35 років. «Щасливчикам» обіцяють платити зарплату від 11 тисяч рублів (близько 5,2 тис. грн).

А в незаконній «ЛНР» іде набір на «службу» до так званої «народної міліції». Фінансові умови тут трохи кращі – від 15 тисяч рублів (близько 7,2 тис. грн).

У Російській Федерації з'явилися оголошення про набір найманців до Сирії під виглядом роботи в охоронних фірмах.

Крім неофіційного набору найманців, Росія посилює в Сирії своє авіакрило, що діє вже на офіційне запрошення президента Башара Асада. Так, 21 лютого на авібазу Хмеймім, де розташовані російські літаки, прибули 4 винищувачі Су-35С, 4 штурмовики Су-25 і літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. того ж дня Росія перекинула до Сирії два новітні багатофункціональні винищувачі Су-57. Ще два Су-57 прибули до Хмейміма 23 лютого.

Цей літак є перспективною російською розробкою п'ятого покоління. Вважається, що він має скласти конкуренцію серійним американським винищувачам п'ятого покоління F-22 Raptor і F-35. Ця машина існує поки в дослідних екземплярах. Однак росіяни поки не створили новий двигун для своєї «сушки», фактично використовуючи на літаку агрегат, який стояв на старому Су-27. Саме тому поки Су-57 не можна вважати повноцінною машиною п'ятого покоління.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року президент РФ Володимир Путін заявив про перемогу над ІДІЛ і про часткове виведення військ із Сирії. Тепер авіацію знову повертають, навпаки, посилюючи російське угруповання. Все це, а також негласний набір найманців свідчить про те, що Росія дедалі глибше занурюється в сирійський конфлікт, залучаючи до нього громадян України й вводячи в оману міжнародне співтовариство щодо своєї участі в цій війні.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: