Як відбулося знищення групи «Вагнера» в Сирії та чим це показово для сил АТО?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У Сирії на початку лютого була ліквідована група російських найманців із приватної військової компанії «Вагнера». За неофіційними даними, число загиблих складає близько 300 людей. Це говорить про те, що російські найманці цілком уразливі і їм можна дати відсіч і на Донбасі.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Розгром росіян у Сирії. Які висновки потрібно зробити українцям» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Отже, колони найманців РФ були спрямовані для захоплення нафтових родовищ неподалік від сирійського міста Дейр-ез-Зор. Територія перебувала під захистом американських військових і курдських «ополченців». Підійшовши до лінії зіткнення, росіяни почали обстріл позицій противника з танків», – нагадав Попович.

За деякими даними, під Дейр-ез-зором наступали щонайменшем три штурмові загони російських найманців чисельністю до 350 осіб кожен. Один зі штурмових загонів «Весна» складався з бойовиків, які брали участь у війні на Донбасі, зазначив він.

«Також були 2-й і 5-й штурмові загони, до яких входили російські добровольці. Місцевих сирійських бійців у складі наступального угруповання не було», – уточнив експерт.

За його словами, в кожному із загонів була бронетехніка та зенітні установки ЗУ-23-2 на вантажівках, а також вони мали бронегрупи з танків Т-72 та артилерійський дивізіон зі 122-мм гаубиць М-30 часів Другої світової війни.

«Сирія врятована»: що залишилося за дужками заяви Путіна про завершення війни на Близькому СходіПонад три години Путін вів переговори з Асадом, а за підсумками обидва заявили про завершення спецоперації в Сирії. Чи припиниться війна на Близькому Сході, розбиралися разом з експертами.

Журналіст акцентував, що курди та американці перед початком атаки спробували попередити російське командування про небажаність такх дій.

«У відповідь вони отримали повідомлення про те, що російських військових у зазначеній зоні немає. Дізнавшись про це, американські військові отримали наказ «знищити все, що рухається», – констатував Попович.

Війн звернув увагу, що участь РФ у Сирії є як офіційною, так і неофіційною. РФ офіційно допомагає президенту Сирії Башару Асаду, зокрема направлене авіакрило Військово-космічних військ, яке почало бойові дії 30 вересня 2015 року нібито проти терористів ІДІЛ.

«11 грудня 2017 року президент Росії оголосив про перемогу над бойовиками ІДІЛ і про скорочення російської військової присутності в Сирії», - нагадав журналіст.

Він наголосив, що неофіційно РФ проводить наземні операції руками найманців із приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера».

«Частина цих найманців «засвітилися» під час війни на Донбасі», - додав експерт.

Він підкреслив, що розгром «вагнерівців» вийшов жахливим.

«Американці обстріляли приватників із реактивних систем залпового вогню, застосували авіацію, зокрема бойові безпілотники, вертольоти та батареї АС-130, що представляють собою літаки С-130 Lockheed, озброєні артилерійськими та авіаційними гарматами. Ракетно-бомбовий удар змів дивізіон М-30, знищив більшу частину танків, а також спричинив страшне спустошення в лавах російських «іхтамнетов», які нічого не могли протиставити скоординованій атаці, оскільки не мали прикриття з повітря й зенітних ракетних комплексів», – пояснив фахівець.

Якщо вірити даним агентства Reuters, загальне число убитих може перевищувати 300 людей, уточнив він.

Також, за даними російського блогера Анатолія Несміяна, який стежить за сирійською війною, «вагнерівці» втратили щонайменше 334 людини.

«Зокрема, 5-й штурмовий загін недорахувався 217 бійців, загін «Весна» – 94 людей, 2-й загін – 10 людей і артдивізіон – 13 людей. Дані все ще уточнюються, оскільки поранені продовжують прибувати», – процитував Попович блогера.

Бій під Дейр-ез-Зором призвів до найбільших одномоментних втрат російських військових за весь період сирійської війни. З урахуванням катастрофи під Дейр-ез-Зором втрати «вагнерівців» у Сирії, за найскромнішими підрахунками, перевищують 400 людей, маючи тенденцію до збільшення.

До цих цифр слід додати втрати, які офіційно визнаються російською стороною, зазначив журналіст.

«Так, за інформацією російського агентства ТАСС із посиланням на Міноборони РФ, під час військової операції в Сирії з 30 вересня 2015 року загинули 44 російських військовослужбовці. Останнім загиблим був пілот російського штурмовика Су-25, якого збили в провінції Ідліб 3 лютого. Льотчик Роман Філіппов встиг катапультуватися, але підірвав себе гранатою під час перестрілки з бойовиками», – нагадав Попович.

Він підкреслив, що бій під Дейр-ез-Зором став чи не єдиним за останні півстоліття великим бойовим зіткненням між американцями та росіянами, що завершився катастрофічно для РФ.

На його думку, ця ситуація повною мірою розвінчує тези російської пропаганди про те, що американці бояться росіян.

«Для України це доводить, що російських найманців можна й потрібно бити, в тому числі силам АТО на Донбасі», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Розгром росіян у Сирії. Які висновки потрібно зробити українцям».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: