Коли припиняться скандали між Польщею та Україною?

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Якщо порівнювати з Угорщиною, то тут слід зважати, що вона зараз свариться з усіма. Для них це не нова практика. Угорський прем’єр посварився з прем’єром Люксембургу, наприклад. У ситуації ж із Польщею відносини стали заручниками боротьби всередині Польщі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ілля Заводовський, оцінюючи конфлікт між Києвом та Варшавою.

«Усередині Польщі є два крила – соціалісти, які широко представлені в парламенті, й праві. Триває дискусія всередині Польщі. Першочерговою тут є польська боротьба, а відносини з Україною вторинні. Звичайно, Україна не може на це не реагувати», – зазначив Заводовський.

Тобто це політика такого собі давнього націоналізму, яка приблизно за три роки має припинити діяльність цього крила й такого польського вектора, додав фахівець.

У Польщі українців запитують про Бандеру під час отримання «карти поляка»Українців, охочих отримати в Польщі дозвіл на проживання на співбесідах почали питати про їхнє ставлення до Степана Бандери і УПА.

«За деякий час ми знову повернемося до нормальної політики. Зараз це нормальний процес, який потрібно просто перетерпіти», – констатував він.

Експерт не виключив, що за цей період буде ще більше загострення конфлікту.

«Потрібно просто перечекати. Адже тут коренем проблеми є внутрішня політика, а не зовнішня. У Польщі майже однаковий відсоток людей, які підтримують цю політику й не підтримують. Другі якраз, скоріш за все, прийдуть на зміну першим. Для України головне – не наламати дрів за цей час», – резюмував Ілля Заводовський.

Раніше в Польщі націоналісти розібрали пам'ятник УПА. У відповідь Український інститут національної пам'яті призупинив легалізацію польських меморіальних об'єктів в Україні. При цьому Мінкульт Польщі вважає, що все було законно.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава прагне дружніх відносин із Києвом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: