У Польщі знесли пам'ятник радянській армії

Читать на русском
Пам'ятник подяки Радянській армії демонтували в польському місті Лідзбарк-Вармінський через поганий стан і поправок до закону про декомунізацію.

Пам'ятник подяки Радянській армії демонтували в польському місті Лідзбарк-Вармінський.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на газету Lidzbarska.

Польща створить новий орган для боротьби з фашизмомВ уряді Польщі створять міжвідомчу групу для боротьби з проявами фашизму та інших тоталітарних ідеологій.

Відзначається, що пам'ятник на перетині вулиць Бартошіцької і Вармінської був розібраний через поганий стан і поправки до закону про декомунізацію. При цьому влада міста мала намір зберегти найміцніші його частини і розмістити їх на місцевому кладовищі, де поховані померлі в роки Другої світової війни радянські солдати.

Польський Інститут національної пам'яті (IPN) вважає, що такі пам'ятники «відповідають критеріям пропаганди комунізму і повинні бути видалені з публічного простору».

«У Лідзбарке-Вармінському розібрали пам'ятник подяки Радянської армії. Відповідно до змін, внесених до закону про декомунізацію, подібні об'єкти повинні бути ліквідовані власниками територій до кінця березня», - йдеться в повідомленні інституту.

До недавнього часу на місці залишалися бетонний шпиль і статуї червоноармійців, проте він перебував у поганому стані через відсутність догляду.

Раніше повідомлялося, що польська опозиція представила альтернативу закону про «бандеризм».

Нагадаємо також, в МЗС Польщі заявили, що заборона ексгумації ускладнює відносини з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: