Польща прагне до добрих стосунків з Україною - Дуда

Читать на русском
Держсекретар канцелярії Дуди зачитав звернення президента Польщі, у якому йшлося про геноцид проти поляків, здійснений українцями в Гуті Пеняцькій.

Польща прагне добрих стосунків з Україною, заявив польський президент Анджей Дуда.

Відповідну його заяву зачитав державний секретар канцелярії Дуди Адам Квятковський, повідомляє Niezalezna, пише «Слово і Діло».

Україна просить Польщу відновити зруйновані пам'ятники – РозенкоВіце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що на сьогодні в Польщі зруйновано вісім українських пам'яток, які до сих пір не відновлені.

Звернення було зачитано на території колишнього села Гута Пеняцька у Львівській області, де польська офіційна делегація вшанувала пам'ять поляків, убитих тут 28 лютого 1944 року.

У зверненні Дуди йдеться про «геноцид проти поляків», здійснений українцями в Гуті Пеняцькій.

«Злочин геноциду, вчинений тут поліцейськими на службі гітлерівського Третього рейху й українськими націоналістами, призвів до знищення близько тисячі осіб: польських жителів Гути Пеняцької, а також євреїв і біженців з інших міст Волині і Поділля, яких вони ховали», - заявив президент Польщі.

При цьому Дуда наголосив, що поляки прагнуть добрих стосунків з українцями, але майбутнє варто «будувати на основі істини, а не брехні чи заперечення».

«Наші країни мають потребу один в одному, щоб наші країни були сильними і безпечними. Тому нам потрібна пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року. Так, щоб нічого подібного не відбувалося знову і щоб наші відносини були засновані на міцному фундаменті і взаємній довірі», - підсумував Дуда.

Нагадаємо, у січні невідомі підірвали пам'ятник у Гуті Пеняцькій. Майже через півтора місяці пам'ятник відновили.

Раніше у Міністерстві юстиції Польщі спростували повідомлення ізраїльських ЗМІ, згідно з якими Польща нібито заморозила закон про Інститут національної пам'яті.

Як відомо, Анджей Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються «українські націоналісти» і термін «Східна Малопольща».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: