У Польщі українців запитують про Бандеру під час отримання «карти поляка»

Читать на русском
Українців, охочих отримати в Польщі дозвіл на проживання на співбесідах почали питати про їхнє ставлення до Степана Бандери і УПА.

Українців, охочих отримати в Польщі дозвіл на проживання на співбесідах почали питати про їхнє ставлення до Степана Бандери і УПА.

Про це повідомляє польське видання RP.pl з посиланням на керівника організації євромайдан Варшава Наталю Панченко, пише «Слово і Діло».

«Антибандерівський» закон: на кого не діє та в чому особливості польської заборониЗагострення між Польщею та Україною не згасає. Цього разу у Варшаві хочуть ухвалити антибандерівський закон, який передбачає штрафи та тюремне ув'язненя до 3 років. Оцінили ситуацію експерти.

Як зазначається, якщо особа під час співбесіди сумнівається або недостатньо чітко висловлюється, то заявка відхиляється.

За словами Панченко, таким чином створюються можливості для маніпуляцій і зловживань з боку посадових осіб, які аналізують відповідь заявника.

«Люди мають документи, що підтверджують їхнє походження, однак якщо вони недостатньо рішучі в своїй відповіді щодо Бандери - то тоді до побачення, Польща», - розповіла вона.

Повідомляється, що один заявник отримав відмову, хоча його діди і батько мали польське громадянство.

Відповідаючи на запитання про своє ставлення до діяльності ОУН-УПА, він відповів: «А хіба я знаю, ніколи не був у цих зв'язках, тому я не знаю. У кожного своя правда. Кажуть, вони були в Польщі і Україні. Ніколи в це не вникав».

Інше питання стосувалося трагедії на Волині. «Я чув, і чув, що недавно вийшов фільм. Але там були замішані московити, то дійсно невідомо, хто і що зробив... Багато людей загинуло, це тільки відомо».

В адміністрації Мазовецького воєводства пояснили, що така відповідь означає, що громадянин України знає про діяльність ОУН/УПА, проте він не хоче сказати нічого поганого про організацію, яка вважається героїчною в Україні і яка призвела до трагедії в польській історії.

Раніше повідомлялося, що Дуда передав «антибандерівський закон» до Конституційного суду.

Якою була реакція соцмереж на закон про «бандеризм» - в нашому матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: