Чому заговорили про відродження «Новоросії» та чи реальний такий сценарій?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін зробив гучну заяву в своєму блозі про те, що велика війна все одно неминуча, тому слід відродити так званий проект «Новоросія».

Про це в ексклюзивному матеріалі «Витягнути зі сміття. Чи варто Україні боятися відродження «Новоросії» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Наказали витягнути зі сміттєвого кошика термін «Новоросія» й почати знову рухати його в маси споживачів», – цитує експерт Гіркіна.

Він додав, що за словами колишнього ватажка бойовиків, російським ЗМІ та політтехнологам дана команда на поступову зміну риторики з «безальтернативного Мінська» на жаль про «втрачений шанс-2014». Уточнюється, що є кілька причин для відродження цього сценарію.

«По-перше, в РФ бояться великої війни, а «Новоросія» – така собі лякалка, хоч і забута для керівництва України, щоб повернути його до «сакрального Мінська», – наголосив Попович.

При цьому журналіст звернув увагу, що відразу ж терорист зробив застереження, що налякати Порошенка таким чином можна було півтора-два роки тому, а зараз «підготовка до великої війни запущена і її початок є лише питанням часу».

Ще однією причиною, на думку терориста, може бути й те, що до Кремля вже дійшло – заморожувати питання Криму й навіть частково знімати санкції ніхто не буде.

«Що нам, патріотам і російським націоналістам, робити в цій ситуації? – запитує Стрелков і відразу ж дає відповідь, – Ми маємо використовувати новий шанс. Війна все одно неминуча й від неї нам не сховатися. Тому зараз потрібно вжити термінових заходів, щоб новий етап боротьби за «Новоросію» знову не опинився в брудних лапах сурковських уркаганів», – наводить експерт слова ватажка бойовиків.

Він нагадав, що «Новоросія» – це проект, який нібито мав представляти державне утворення в складі Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Дніпропетровської областей.

«Відокремлення цих регіонів від іншої частини України передбачалося провести за результатами сепаратистських «референдумів», згідно з кримським сценарієм», – уточнив Попович.

Однак на ділі «референдуми» пройшли лише в Донецькій та Луганській областях у травні 2014 року, додав експерт.

«Переворот» у Луганську: об'єднання «Л/ДНР» та повернення до проекту «Новоросія»У Луганську поширюють листівки із закликами до об'єднання республік, а в мережі з'явилося відео із закликом до Захарченка повернути Новоросію. Чи можливий такий перебіг подій, розбиралися експерти.

Він підкреслив, що організувати сепаратистські виступи в інших областях України, крім Донецької та Луганської, не вдалося, а наступ українських сил узагалі ледь не призвів до повної ліквідації «ДНР» і «ЛНР».

«Тоді, 18 травня 2015 року, Олег Царьов, а також «міністр закордонних справ ДНР» заявили про закриття проекту «Новоросія» на невизначений час. Царьов пояснив це діями Мінських угод, які не передбачають існування такого утворення», – нагадав журналіст.

Експерт наголосив, що періодично чутки про відродження «Новоросії» та об'єднання «ДНР» з «ЛНР» поновлюються.

За його словами, це було під час листопадового «путчу» в «ЛНР», який призвів до повалення колишнього ватажка «республіки» Ігоря Плотницького.

«Також нещодавно ватажки незаконних «ДНР» та «ЛНР» Олександр Захарченко та Леонід Пасічник підписали протокол про наміри створити єдиний митний простір між обома «республіками». Тоді також заговорили про перспективи «об'єднання», – додав фахівець.

Але чи можлива реанімація «Новоросії» зараз, коли повним ходом ідуть переговори про введення на Донбас миротворчого контингенту, поки питання.   Посилаючись на думку головного редактора сайту «Інформаційний спротив» Юрія Каріна, журналіст відзначив, що таким заявам не варто довіряти.

«Свого часу «Новоросія» не спрацювала в шести з восьми регіонів. Нічого повністю виключати не можна, але зараз Кремль більше орієнтований на зняття санкцій, ніж на нову ескалацію», – написав Карін.

Крім того, на його думку, не виключено, що це передвиборчий крок з метою з'ясувати, наскільки ідея дезінтеграції України ще сильна в російському суспільстві.

«Крім того, ми бачимо, що слова Гіркіна спрямовані проти Владислава Суркова. Свого часу Сурков відлучив Гіркіна від годівниці на користь Захарченка. Але чому цей правдоруб Стрелков досі не сидить? Та тому, що це лише провокатор для визначення незадоволених із подальшою їх «утилізацією» чужими руками», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Витягнути зі сміття. Чи варто Україні боятися відродження «Новоросії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: