«Переворот» у Луганську: об'єднання «Л/ДНР» та повернення до проекту «Новоросія»

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Об'єднання так званих «ЛНР» і «ДНР» цілком можливе. Ба більше, неформально воно вже й так відбулося.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи ситуацію в Луганську в зв'язку з останніми подіями.

«Раніше так зване керівництво було незалежним одне від одного. Але після того, як бойовики «ДНР» втрутилися у внутрішню ситуацію в Луганську, можна сказати, що відбулися зміни. Будь-яке неформальне об'єднання на горизонтальному рівні є реальним. Звичайно, за винятком високого політичного, тому що обидва утворення перебувають під протекторатом РФ», – зазначив Бортник.

З іншого боку, поки що є гра в Мінські угоди, згідно з якими вигідніше мати два суб'єкти, ніж одного, уточнив політолог.

«Але потенційне об'єднання цих структур є дуже ймовірним», – додав експерт.

«Малоросія» чи Україна: що мав на увазі ЗахарченкоВсе свідчить про те, що заява Захарченка щодо «Малоросії» дійсно є його особистою ініціативою, що підкорюється так званій «бритві Хенлона»: «Ніколи не приписуйте злому наміру те, що цілком пояснюється дурістю».

Крім того, політолог не виключив за певних обставин відновлення проекту «Новоросія».

«Якщо силовики повноцінно переможуть політиків, не виключене повернення ситуації 2014 року – об'єднання «ЛНР» і «ДНР» та створення на його базі, точніше, відновлення так званого проекту «Новоросія», – припустив він.

Експерт нагадав, що Захарченко ще півроку тому говорив про це й презентував проект.

«Поки Росія продовжить використовувати цей конфлікт для тиску й роботи з Україною», – резюмував Руслан Бортник.

Як повідомлялося раніше, в Луганську поширюють листівки із закликами до об'єднання з «ДНР».

Нагадаємо, влітку цього року Олександр Захарченко оголосив про створення «держави» під назвою «Малоросія» зі столицею в окупованому Донецьку. Тоді президент України Петро Порошенко наголосив, що проект «Новоросія» остаточно похований.

У Кремлі тим часом заявили, що об'єднання «республік» – їхня внутрішня справа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: