Витягти зі сміття: чи варто Україні боятися відродження «Новоросії»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін («Стрелков») заявив про реанімацію так званого проекту «Новоросія» на території України. За словами одіозного бойовика, цим шансом необхідно скористатись, оскільки велика війна все одно неминуча. Наскільки ймовірним є відродження старого проекту розколу України?

Заяву про реанімацію проекту «Новоросія» Ігор Гіркін зробив у своєму блозі. За словами колишнього ватажка бойовиків, російським ЗМІ та політтехнологам дали команду на поступову зміну риторики з «безальтернативного Мінська» на жаль про «втрачений шанс-2014». «Наказано витягнути зі сміттєвого кошика термін «Новоросія» й почати знову рухати його в маси споживачів», – пояснив Гіркін.

На його думку, існують дві причини такого повороту. По-перше, в Кремлі нібито побоюються великої війни й використовують «Новоросію» як старе лякало для президента Петра Порошенка, щоб повернути його до «сакрального Мінська». Відразу же терорист застеріг, що налякати Порошенка таким чином можна було півтора-два роки тому, а зараз «підготовка до великої війни запущена і її початок – лише питання часу».

Друга причина реанімації «Новоросії», за словами Гіркіна, полягає в тому, що в Кремлі нібито усвідомили, що «почесної капітуляції» із заморожуванням кримського питання і хоча б частковою втратою санкції не буде. «Що нам, патріотам і російським націоналістам, робити в цій ситуації?, – запитує Стрелков і відразу ж дає відповідь. – Ми маємо використовувати новий шанс. Війна все одно неминуча й від неї нам не сховатися. Тому зараз потрібно вжити термінових заходів, щоб новий етап боротьби за «Новоросію» знову не опинився в брудних лапках сурковських уркаганів».

Нагадаємо, що проект «Новоросія» мав являти собою якесь державне утворення, що складається з Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Дніпропетровської областей. Відокремлення цих регіонів від іншої частини України передбачалося провести за результатами сепаратистських «референдумів», згідно з кримськоим сценарієм.

На ділі «референдуми» пройшли лише в Донецькій і Луганській областях у травні 2014 року. У червні 2014 року незаконні «ДНР» і «ЛНР» об'єдналися в так званий «Союз народних республік». До «конституції» цього утворення запровадили поняття «Новоросія», а «спікером парламенту» «СНР» став екс-народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов.

Як відомо, спроба організувати сепаратистські виступи в інших областях України, крім Донецької та Луганської, провалилася, а наступ української армії ледь не призвів до повної ліквідації «ДНР» і «ЛНР». 18 травня 2015 року Олег Царьов, а також «міністр закордонних справ «ДНР» заявили про закриття «проекту «Новоросія» на невизначений час». Царьов пояснив це діями Мінських угод, які не передбачають існування такого утворення.

Проте чутки про можливе об'єднання «ДНР» і «ЛНР» час від часу починають циркулювати. Наприклад, це відбувалося під час листопадового «путчу» в «ЛНР», який призвів до повалення колишнього ватажка «республіки» Ігоря Плотницького. І, нарешті, три тижні тому ватажки незаконних «ДНР» і «ЛНР» Олександр Захарченко та Леонід Пасічник підписали протокол про наміри створити єдиний митний простір між обома «республіками». Тоді також заговорили про перспективи «об'єднання».

Чи можлива реанімація «Новоросії» зараз, коли повним ходом ідуть переговори про введення на Донбас миротворчого контингенту? На думку народного депутата Олександра Бригинця, інформації Гіркіна довіряти не варто, оскільки зараз президент РФ Володимир Путін домагається зняття санкцій, а не прагне до загострення. Так само вважає й головний редактор сайту «Інформаційний спротив» Юрій Карін. «Свого часу «Новоросія» не спрацювала в шести з восьми регіонів. Нічого повністю виключати не можна, але зараз Кремль більше орієнтований на зняття санкцій, ніж на нову ескалацію», – вважає Карін.

Він також вважає, що заява Гіркіна є передвиборчим кроком, спрямованим на те, щоб з'ясувати, наскільки ідея дезінтеграції України ще сильна в російському суспільстві. «Крім того, ми бачимо, що слова Гіркіна спрямовані проти Владислава Суркова (помічник президента РФ – ред.). Свого часу Сурков відлучив Гіркіна від годівниці на користь Захарченка. Але чому цей правдоруб Стрелков досі не сидить? Та тому, що це лише провокатор для виявлення невдоволених із подальшою їх «утилізацією» чужими руками», – пояснив Юрій Карін.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: