Свідчення президента щодо Майдану: чого чекати та чи змінить це перебіг розслідування

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Фесенкополітолог

«Зло має бути покаране. Тому вперше в українській історії я ухвалив рішення взяти участь у судовому процесі», – заявив глава держави Петро Порошенко під час відкриття виставки, присвяченої учасникам Євромайдану, в день четвертих роковин кривавих подій. До слова, за даними порталу, ще три роки тому Петро Порошенко пообіцяв притягнути до відповідальності суддів, які протягом 2014 року покривали підозрюваних у причетності до розправи над активістами. «Слово і Діло» вирішило з'ясувати, чи допоможуть свідчення президента та чому він вирішив особисто взяти участь у судовому процесі.

Політолог Володимир Воля зауважив, що президента насправді не було серед учасників подій, які ухвалювали на той час рішення.

«Безумовно, якісь речі президент розповість про те, що він бачив, що відбувалося на Майдані, можливо, щось буде й про Крим. Але якщо говорити про вагомість політиків у ролі свідків, то, наприклад Рефат Чубаров – це дуже цінний свідок. Він є частиною кримськотатарського життя. Те, що він бачив ізсередини, може бути вагомішим, ніж те, що просто бачили політики зовні, коли приїжджали», – зазначив експерт.

На його думку, сам факт свідчень президента вперше в історії, безумовно, є дуже позитивним і важливим.

«Однак чи почуємо ми щось нове для розуміння ситуації? Малоймовірно. Поки немає очікувань, що свідчення якось скоригують ситуацію чи ми почуємо щось сенсаційне», – припустив він.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зауважив, що невідомо, про що саме свідчитиме президент.

«У справі про держзраду Януковича він може розповісти про свою поїздку до Криму. Насправді, тут проблема з тим, що суд піддався на ігри адвокатів. Замість розслідування конкретного епізоду з листом Януковича він почав чомусь заслуховувати про ситуацію зі зміною влади, про ситуацію в Криму. Можливо, президент хоче продемонструвати демократизм, те, що він готовий зробити особистий внесок у розслідування справ Майдану. Але процесуально навряд чи він може сказати щось таке, чого ніхто не знає», – зазначив політолог.

На його думку, це радіше показовий громадянський вчинок.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що за кілька років у Києві з'явиться меморіал героїв Небесної сотніСказано 15 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Архів

«Президент демонструє свій демократизм і громадянський обов’язок. Нічого сенсаційного не буде. Він не мав стосунку до переговорного процесу з представниками Януковича», – резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, 15 лютого 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв, що за кілька років у Києві з'явиться меморіал Героям Небесної Сотні.

Детальніше про обіцянки політиків щодо трагічних подій на Майдані – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: