«Північний потік-2»: хто допомагає РФ і чим проект загрожує Україні

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Річ у тім, що РФ може будувати й експлуатувати газопровід «Північний потік-2» в територіальних водах Німеччини. Своєю чергою Німеччина, хоча й не хоче йти на пряме протистояння з країнами ЄС, підтримує орієнтацію цього проекту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи побоювання Міненерго через будівництво «Північного потоку-2».

«Північний потік-2» має для нас прямі ризики. Разом із «Турецьким потоком» за умови завантаження, близького до максимальної проектної потужності «Північного потоку», це створює ризик мінімізації транзиту через Україну та втрати близько 2,5 мільярдів доларів транзитної виручки на рік», – зазначив Марунич.

За його словами, важелів впливу на ситуацію в нас майже немає, крім хіба що політичних закликів до керівництва ЄС та окремих країн.

«Україна тут обмежена. Можна діяти через США, які також з якихось власних міркувань протистоять будівництву «Північного потоку-2», але поки що ефективність таких заходів викликає сумніви. Вони протистоять, але напряму впливати на позицію ЄС, окремих країн не можуть і не мають права», – пояснив експерт.

Так, Польща й країни Балтії протистоять, але офіційно вони не залучені до проекту, продовжив він.

Меркель підтримала «Північний потік-2»Прем'єр-міністр Польщі нагадав Меркель про те, що в результаті будівництва Північного потоку-2 буде підірвана роль України як транзитної країни російського газу.

«Тому це радше політичне протистояння», – додав фахівець.

Він уточнив, що для розуміння картини варто зважати, що Росію в цьому проекті підтримують Австрія та Німеччина.

«Тільки нещодавно президент літав до Австрії, а буквально після цього керівництво Австрійської Республіки заявило, що «Північний потік-2» – це дуже хороший проект», – наголосив експерт.

За його словами, якщо проаналізувати склад учасників консорціуму, то там є британсько-ірландська компанія.

«Залучені також і французи. Всі комерційно зацікавлені в «Північному потоці-2», – підкреслив він.

«Щодо Німеччини, то вона фактично стає країною-хабом, що може торгувати цим газом в ЄС. Тому німецький уряд підтримує будівництво, для них це дуже вигідний проект. А Австрія є традиційним партнером «Газпрому», – резюмував Дмитро Марунич.

Як відомо, Україна подала до суду на «Газпром» за будівництво «Північного потоку-2», вважаючи його мотиви політичними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: