Аваков і реформа МВС: як виконує обіцянки міністр

Читать на русском
Слово і Діло розбиралось, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков справляється зі своїми обіцянками.
Арсен Аваковhttp://mvs.gov.ua

Минулого тижня в Києві проходив суд з обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову. Під час засідання під будівлею суду почалися зіткнення між правоохоронцями та націоналістами, під час яких екс-боєць батальйону «Донбас» підстрелив поліцейського. Стрілка затримали, однак незабаром суд відпустив його. Міністру внутрішніх справ це не сподобалося. Арсен Аваков назвав такі дії «саботажем» і заявив, що ініціюватиме припинення охорони судів поліцією та Нацгвардією.

Пропозиція Авакова викликала шквал критики, до чого йому, в принципі, не звикати. Роботу міністра лають у суспільстві, у Верховній Раді та Адміністрації президента. У листопаді парламент навіть намагався звільнити голову МВС, проте необхідної кількості голосів не знайшлося.

Експерти прогнозують, що після наступних виборів Авакова можуть витіснити з політики. Відзначимо, що міністр обіймає свою посаду з лютого 2014 року. «Слово і Діло» сьогодні вирішило проаналізувати, як Аваков виконує свої обіцянки.

Загалом обіцянок у голови Міністерства внутрішніх справ 146, з них 68 виконані, а 45 – провалені. Перші ж дві обіцянки, які Аваков дав уже на посаді міністра (спочатку він був виконувачем обов'язків – ред.), він не виконав. Так, чиновник обіцяв зупинити поширення екстремістської діяльності іноземців на півдні та сході України. Як ми знаємо, це йому не вдалося. Крім того, Аваков не встиг вчасно призначити всіх керівників МВС у регіонах.

Під час загострення суспільно-політичної ситуації в Донецьку, Луганську та Харкові міністр давав кілька обіцянок стабілізувати ситуацію. Наприклад, 6 квітня 2014 року Аваков заявив, що ситуація з проявами сепаратизму на сході буде стабілізована без пролиття крові: «Відповім і сепаратистам, і тим гарячим головам, хто вимагає за будь-яку ціну припинити безлади. Ситуація буде повертатися під контроль без крові. Така команда правоохоронцям – це правда». Однак уже наприкінці місяця в результаті провокацій з'явилися перші загиблі.

Через кілька днів, 9 квітня, міністр обіцяв, що ситуація в трьох східних областях вирішиться протягом 48 годин. У підсумку повернути спокій вдалося лише до Харківської області. А ось ситуація в Маріуполі, як і обіцяв Аваков, нормалізувалася.

Перший час після призначення Аваков давав обіцянки, пов'язані в основному з поточними подіями на сході України. У вересні 2014 року голова МВС озвучив плани про першу серйозну реформу відомства: «Завершили чергові слухання нашої громадської, експертної ради з реформування. У складі МВС буде поліція». Відповідний проект закону «Про Національну поліції» Верховна Рада ухвалила 2 липня 2015 року.

У рамках реформи міністерства Аваков також ліквідував Державтоінспекцію. Тепер на дорогах працює нова патрульна поліція (її Аваков, як і обіцяв, запустив у всіх містах-мільйонниках до кінця 2015 року). Крім того, була скорочена кількість працівників правоохоронних органів. «У нас на початку року було 197 тисяч міліціонерів. Три дні тому було 178 тисяч, на кінець року буде 172 тисячі. А протягом 2015 року ми плануємо скорочення до рівня 162-150 тисяч осіб», – розповідав чиновник. За фактом на кінець 2015 року чисельність працівників МВС становила 152 тисячі осіб.

Не встиг вчасно міністр спростити оформлення документів, пов'язаних з автомобілями. «Буде змінена система сервісів з боку МВС. Існує такий ненав'язливий сервіс МРЕВ, де кожен із вас напевно хоч раз у житті зазнавав знущання, коли доводилося оформлювати відповідні документи. До літа ми отримаємо нову систему сервісу МВС, об'єднану, де ми зможемо в одному місці, за європейськими стандартами, за цивілізованими правилами отримувати оформлення всіх речей, пов'язаних з автомобілями», – обіцяв Аваков, але МРЕВ було ліквідоване лише в листопаді 2015 року.

Тягнуться за Аваковим ще кілька обіцянок, прописаних у програмі Кабінету міністрів України. Це, зокрема, створення військової поліції та інституту детективів, а також реформа кримінальної блоку МВС. Щодо інституту детективів, то пілотні проекти працюють уже у восьми регіонах України. А законопроекти про військову поліцію та реформу кримінального блоку ще розробляються.

Серед планів на цей рік у міністра, зокрема, завершення реформи сервісних центрів МВС і запуск навесні першого оновленого управління Національної поліції.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя не підтримала ініціативу Арсена Авакова зняти охорону судів силами Нацгвардії та Нацполіції.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: