Вища рада правосуддя не підтримала ініціативу Авакова

Читать на русском
Вища рада правосуддя не підтримала ініціативу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова зняти охорону судів силами Нацгвардії і Нацполіціі.

Вища рада правосуддя не підтримала ініціативу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо зняття охорони судів силами Нацгвардії і Нацполіції.

Відповідне рішення було зачитано на екстреному засіданні ВРП в понеділок, 19 лютого, пише «Слово і Діло».

Аваков хоче зняти охорону із судів: реакція соцмережАрсен Аваков сьогодні заявив, що ініціюватиме зняття охорони із судів. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Поділяючи стурбованість Міністерства внутрішніх справ, Вища рада правосуддя категорично не сприймає публічні заяви про відмову від виконання державної функції забезпечення охорони судів, розміщені на офіційному сайті міністерства. Підставою для таких заяв стало те, що Шевченківським райсудом було обрано запобіжний захід у відношенні учасника інциденту в Солом'янському райсуді м.Києва у вигляді особистої поруки, про що, зокрема, клопотали нардепи. Вимоги в зв'язку з цим рішенням суду до Вищої ради правосуддя і апеляційного суду винести певне судове рішення є втручанням і тиском на судову владу», - йдеться в повідомленні.

ВРП зазначає, що поліція неодноразово ігнорувала заяви ради про втручання і тиск на суддів. У ВРП наголошують на необхідності неухильного дотримання статей Конституції про заборону на втручання в здійснення правосуддя, вплив на суддів.

«Незгода з судовим рішенням може бути розглянута в рамках процесуального законодавства через оскарження до суду вищої інстанції. А питання про неналежні дії судді вирішується шляхом подачі відповідної скарги до Вищої ради правосуддя», - наголошується в повідомленні.

Вища рада правосуддя зазначає, що мова йде не тільки про безпеку суддів, а й про безпеку громадян.

Нагадаємо, 15 лютого під Солом'янським райсудом Києва сталася сутичка, під час якої екс-боєць батальйону «Донбас» підстрелив поліцейського. Стрілка затримали. Однак незабаром Шевченківський райсуд Києва відпустив його. У зв'язку з цим голова МВС Арсен Аваков виступив з вимогою до Вищої ради правосуддя негайно відреагувати на таке рішення суду, а від прокуратури та Апеляційного суду - винести справедливе рішення щодо підозрюваного. У зв'язку з цим Аваков вимагає скасувати охорону судів поліцією і Нацгвардією.

Відзначимо також, що вранці 19 лютого Нацгвардія зняла охорону з Шевченківського райсуду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: