В'ятрович заявив про завершення деккомунізаціі

Читать на русском
Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що в Україні декомунізація фактично завершена.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що в Україні декомунізація фактично завершена.

Про це він сказав у програмі «Радіо Свобода» в суботу 10 лютого, пише «Слово і Діло».

Закон про «бандеризм»: чому минуле заважає майбутньому та як діяти УкраїніУ ВР мають намір розглянути та ухвалити постанову щодо закону про бандеризм, який був ухвалений Польським Сеймом і Сенатом. Якою має бути реакція України та чи можливе ветування закону, міркували експерти.

«Декомунізація в контексті позбавлення від символів тоталітарного режиму фактично завершена. У нас відбулося перейменування населених пунктів - близько тисячі. Це майже все», - сказав В'ятрович.

Він пояснив, що після перейменування виявилися 9 або 10 неочевидних комуністичних назв, які, тим не менш, підпадають під дію закону про декомунізацію. За даними В'ятровича, в Україні демонтували майже всі пам'ятники Леніну.

«Пам'ятників близько 2,5 тисячі. Не тільки Іллічу, а й іншим комуністичним вождям. Але ми не можемо сказати, що це точно все, тому що значна частина цих пам'яток просто не знаходиться ні на яких обліках. Це може бути пам'ятник на території якогось заводу, про який вже ніхто не пам'ятає, на території якогось села, про який ніхто не пам'ятає. Відповідно ми можемо реагувати тільки за фактом виявлення цих пам'ятників. А тих пам'ятників, які ми знали, комуністичних, зокрема Леніну, вже немає», - розповів він.

Раніше у В'ятровича розповіли про безпеку істориків в Польщі.

Також В'ятрович назвав умову скасування мораторію на ексгумацію польських могил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: