В'ятрович назвав Цоя, Булгакова та Висоцького «щупальцями руского міра»: реакція соцмереж

Читать на русском

Володимир В'ятрович заявив, що Цой, Висоцький і Булгаков – це щупальця руского міра. Що про це думають українці – в матеріалі Слова і Діла.
Володимир В'ятрович

Сьогодні вранці директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович оприлюднив у Facebook пост, в якому назвав письменника Михайла Булгакова та співаків Володимира Висоцького й Віктора Цоя «щупальцями руского міра».

«Не всі щупальця «руского міра» такі огидні й очевидні, як совок і московська церква. Деякі більш симпатичні, вишукані та респектабельні, але не менш небезпечні. «Іронія долі», «восьме березня», Булгаков, Пугачова й навіть Висоцький і Цой у руках Кремля – ефективні інструменти нагадування про єдиний культурний простір та інструменти його відтворення. А саме культура є фундаментом, на якому кожен імперіалізм зводить храм своєї величі», – написав В'ятрович.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що пишуть про це в соціальних мережах українці.

«Не можна формувати культурну ідентичність, принижуючи культурну цінність талановитих артистів і письменників лише тому, що їхня творчість була іншою мовою, але в одному культурному просторі. Це не лише низько, але й смішно для тих, хто хоч раз відкривав «Майстра і Маргариту». Не ганьбіться», – написав Олександр Клімашевський.

«Ви б так за майбутнє воювали, як намагаєтеся знищити минуле», – написала Катерина Рошук.

Михайло Басараб, навпаки, заступився за В'ятровича. За його словами, зараз «спадщина» Віктора Цоя робить українців залежними від колоніального минулого.

«Всі ми слухали Цоя в ті часи. Так, тоді це був ковток свободи й символ протесту проти совка. Але це далеко не те, чому треба радіти, чим треба пишатися і що обов'язково треба цінувати сьогодні. Тоді доробок Цоя робив нас, радянських людей, вільними. Зараз «спадщина» Цоя робить нас, вільну націю, залежною від колоніального минулого», – написав він.

Андрій Денеж написав, що в творчості Цоя та Висоцького немає нічого унікального: «Нічого в московитській культурі немає унікального: переважна більшість – це повторення або безсоромний плагіат західної культури».

«У мене немає документальних підтверджень того, що поет і актор Володимир Висоцький зверхньо ставився до українців і України. Так, він був на волі в той час, коли сидів без вини Василь Стус. Але не був у компартії, як Олесь Гончар та Ірина Фаріон. Зате один із кліпів часів Майдану про реальний Майдан змонтували під «Баладу про боротьбу» Володимира Висоцького», – написав Андрій Кокотюха.

Нардеп Віктор Балога вважає, що українська влада трохи перебільшує в плані боротьби з артистами. За його словами, він не уявляє, як Цой і Висоцький можуть бути стовпами «руского міра».

«Не є й ніколи не був прихильником російської, як і будь-якої іншої, попси. Але, по-моєму, нас трохи заносить у питанні боротьби з артистами. Бо одна справа, коли йдеться про тих, хто змішує політику й мистецтво, відкрито підтримує антиукраїнські дії, а інша справа, коли ми воюємо з небіжчиками. Які, до того ж, жили в іншу епоху, в інших реаліях», – написав Балога.

Народний депутат Борислав Береза теж не погодився з В'ятровичем. «Коли політик або громадський державний службовець називає Булгакова та Висоцького «щупальцями руского міра», то це говорить про глибокі параноїдальні процеси в його свідомості. Не варто шукати чорну кішку в темній кімнаті, особливо, коли там її немає. І Висоцького, і Булгакова пам'ятатимуть мільйони людей ще багато років. А ось хто згадає про політика хоча б років через десять?», – написав Береза.

Нагадаємо, раніше Володимир В'ятрович розповів, що потрібно збудувати замість Арки дружби народів у Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: