Галасюк провалив дві обіцянки, що стосуються створення експортно-кредитного агентства

Читать на русском
Народний депутат обіцяв, що Радикальна партія ініціює розслідування зриву термінів створення експортно-кредитного агентства й подасть до суду на уряд.
Інформатор

Народний депутат Віктор Галасюк провалив одразу дві обіцянки, що стосуються створення експортно-кредитного агентства. Він запевняв, що Радикальна партія ініціює розслідування через зрив термінів створення експортно-кредитного агентства й домагатиметься персональної відповідальності чиновників Міністерства економіки. За його словами, закон зобов'язував уряд створити ЕКА ще влітку 2017 року.

Таку обіцянку він дав 27 листопада 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ви знаєте, що парламент ухвалив у цілому й президент підписав закон про експортно-кредитне агентство. І ви знаєте, що терміни його створення для уряду настали ще влітку цього року. Закон порушений. Ми, безумовно, ініціюємо розслідування, хто винен у Міністерстві економіки. Щоб була персональна відповідальність. Я сподіваюся, що не лише адміністративна, за порушення цього закону», – пообіцяв він, виступаючи на Вищій експертній раді.

Також Галасюк заявив, що подасть до суду на уряд, якщо пункт про зобов'язання української сторони утриматися від створення ЕКА в 2017 році не буде виключений із меморандуму МВФ, а також пообіцяв, що докладе зусиль для відставки відповідальних чиновників на чолі з міністром фінансів Олександром Данилюком.

Таку обіцянку він дав 17 січня 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Якщо цей пункт, всупереч законодавству України, все-таки залишать у меморандумі, подам до суду на чиновників і докладу максимум зусиль для відставки задіяних у цьому беззаконні посадових осіб, включаючи міністра фінансів», – написав Галасюк на своїй сторінці в Facebook.

3 квітня 2017 року Віктор Галасюк звинуватив голову НБУ Валерію Гонтареву в саботажі запуску ЕКА. Через два дні Мінфін оприлюднив текст меморандуму про економічну та фінансову політику співпраці з МВФ, в якому Україна зобов'язується утриматися від створення Державного експортно-кредитного агентства протягом найближчих трьох років. Додамо, що документ був підписаний президентом Петром Порошенком, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, міністром фінансів Олександром Данилюком і головою Нацбанку Валерією Гонтаревою.

12 травня 2017 року Віктор Галасюк повідомив про засідання робочої групи, яке відбулося в Міністерстві економіки й стосувалося питання створення ЕКА. За його словами, в Міністерстві заявили про підтримку розвитку агентства.

28 грудня 2017 року Галасюк заявив, що для прискорення створення ЕКА в уряді була створена робоча група під керівництвом Степана Кубіва.

9 лютого 2018 року Галасюк у своєму листі повідомив, що з 20 грудня 2018 року він систематично здійснював контроль над процесом імплементації урядом закону про ЕКА.

Депутат вказав, що в період із 17 січня 2017 року до 9 лютого 2018 року він тричі звертався до уряду з пропозиціями, які могли б прискорити створення агентства. Також він надіслав запит прем'єр-міністру й провів круглий стіл на цю тему.

Незважаючи на те, що депутатат доклав зусилля для того, щоб пришвидшити створення ЕКА, він не надав доказів своїх дій, які могли б сприяти початку розслідування через зрив термінів створення ЕКА. Таким чином, нардеп не виконав свою обіцянку.

Також Галасюк нічим не підтвердив, що він звертався до суду через зрив термінів створення ЕКА, тому друга обіцянка також вважається невиконаною.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Галасюк дав 63 обіцянки, з яких 25 виконав, а 15 – провалив.

«Слово і Діло» повідомляло, що Галасюк запропонував альтернативу підвищенню тарифів «Укрзалізниці».

Дивіться також обіцянки Галасюка в нашому відео «Сміла в Раді: хто обіцяв? Я обіцяв?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: