«План Расмуссена»: що пропонують в ООН з приводу миротворців

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Фонд колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена, який зараз є радником президента, запропонував Україні конкретний план щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі. І поки що він ближчий до реалізації «Мінська» за російським сценарієм.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Миротворці на Донбасі. Що принесе Україні «план Расмуссена» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович уточнив, що згідно з доповіддю, миротворчі сили мають включати 20 тисяч солдатів із країн ЄС, які не є членами НАТО.

«Ключову роль мають відігравати представники таких країн, як Швеція, Фінляндія та Австрія. Ще 4 тисячі працівників представлятимуть поліцейський персонал», – зазначив експерт.

Він уточнив, що співавтор звіту і експерт із питань ООН Колумбійського університету Роберт Гован також зазначив, що миротворча діяльність в Україні потребує залучення країн, які мають відповідний досвід і яким довіряє Росія. Тобто йдеться про такі країни, як Білорусь, Бразилія та Швеція, що може очолити місію. Після цього слід провести місцеві вибори й залишити миротворців на два роки.

Фахівець нагадав, що доповідь представлять під час Мюнхенської конференції з безпеки.

Миротворці на Донбасі: хто може відправити своїх військових, а які країни варто виключитиЗгідно з доповіддю ООН, Україні потрібно 20 тисяч миротворців, а солдати мають бути з країн, що не входять до НАТО. Оцінили такі перспективи експерти.

На його думку, така доповідь може бути продовженням домовленостей між Сурковим і Волкером після зустрічі в Дубаї. Саме тоді Сурков сказав, що США запропонували план поетапного розгортання місії «у зв'язці з реалізацією політичних пунктів Мінських угод».

Після зустрічі в Дубаї Волкер уточнив, що зона діяльності миротворців має поширюватися на всю окуповану територію Донбасу, включаючи межі РФ, звернув увагу Попович, однак розміщення місії може початися й із лінії розмежування.

«При цьому Волкер вважає, що на першому етапі необхідне «досягнення довгострокового перемир'я», а Україна має виконати всі свої зобов'язання щодо Мінських угодх», – акцентував експерт.

На його думку, такі тези говорять про те, що миротворців розмістять саме на лінії розмежування, забезпечивши припинення вогню, тобто виконання найперших пунктів «Мінська», які ніколи не виконувалися.

«Потім має настати реалізація політичної частини Мінських угод. Вона полягає в оголошенні амністії, відновленні соціально-економічних зв'язків та відновленні соціальних виплат жителям ОРДЛО, а також проведенні місцевих виборів», – пояснив Попович.

Він додав, що повний контроль Україна може отримати над держкордоном у перший день після місцевих виборів.

«Черговість виконання пунктів «Мінська» завжди викликала протести з боку України. Наша позиція була такою, що вибори в ОРДЛО за законами України не можуть проводитися, поки цю територію займають бойовики. Саме тому спочатку необхідно перекрити кордон, а вже потім реалізовувати політичні пункти», - констатував журналіст.

Крім того, українська сторона також відзначала, що проведення місцевих виборів у перспективі означає появу вчорашніх ватажків бойовиків у ВР.

«Тобто Росія через своїх маріонеток зможе впливати на ухвалення найважливіших політичних рішень у парламенті», – наголосив він.

Українська сторона не висловила заперечень щодо «плану Расмуссена», але ж очевидно, що він фактично означає виконання «Мінська» саме за тим сценарієм, який не влаштовує Україну й особисто президента Порошенка, додав експерт.

«По-перше, це означає відсутність перемоги у війні, яка була розв'язана проти нашої країни. По-друге, Україна буде змушена за власні гроші відновлювати зруйнований агресором регіон, а також зважати на можливу появу колишніх лідерів бойовиків у ВР, де вони просуватимуть російський порядок денний», – акцентував Попович.

Крім того, він зазначив, що «план Расмуссена» зовсім не враховує подальшу долю Криму.

Виходить, що «план Расмуссена» повністю відповідає інтересам Кремля, за яких РФ іде з Донбасу «без втрати обличчя», тема анексії Криму забувається, санкції знімаються, а російський вплив на українську політику зберігається в повному обсязі.

Все це практично гарантує Петру Порошенку поразку на президентських виборах із перспективою нового Майдану, підкреслив Попович.

На його переконання, для того, щоб цього не сталося, «план Расмуссена» має включати опцію «маленької переможної війни», яка могла б підтримати рейтинг Порошенка.

«Наприклад, це може означати можливість проведення «силового зачищення» «ДНР» та «ЛНР» уже після того, як Росія піде з Донбасу без «втрати обличчя», всі ключові вимоги Мінських угод будуть дотримані, а кордон взятий під контроль миротворцями», – припустив фахівець.

Він пояснив, що в такому разі влада зможе заявити, що домоглася перемоги, провівши на Донбасі певний аналог хорватської операції «Буря».

«Однак чи піде на таке російська сторона – велике питання», - уточнив журналіст.

За його словами, поява таких планів свідчить про те, що Україна втрачає самостійність на переговорах щодо Донбасу.

«Є ризик того, що ми зможемо зробити лише те, що дозволять ті, хто за нас домовляється. Часу для маневрів залишається дедалі менше – до нових президентських виборів в Україні лишилося трохи більш ніж рік», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Миротворці на Донбасі. Що принесе Україні «план Расмуссена».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: