Миротворці на Донбасі: хто може відправити своїх військових, а які країни варто виключити

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Дійсно, близько 15-20 тисяч потрібно для забезпечення миротворчої місії на Донбасі. Для України цілком можливе залучення миротворців із країн, які входять до НАТО.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи доповідь ООН, згідно з якою Україні потрібно 20 тисяч миротворців, а солдати мають бути з країн, що не входять до НАТО.

«Практика якраз говорить, що саме нейтральні країни беруть найактивнішу участь у миротворчих операціях. Якщо говорити про Європу, то це Фінляндія, Швеція, Австрія, яка має величезний досвід у проведенні миротворчих операцій. Важливо, що зусилля дипломатів також зосереджені на тому, щоб отримати позитивні відповіді», – зазначив Грабський.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Ба більше, від АП вже були повідомлення щодо бесіди з президентом Австрійської Республіки про введення миротворців, що було підтримано, додав він.

«Так, із допоміжними підрозділами, але потрібно залучати інші країни. В нашій ситуації важко собі уявити, що, наприклад, представники країн із тропічної зони зможуть проводити операції в умовах нашого клімату», – уточнив фахівець.

На його переконання, Україні в першу чергу потрібно орієнтуватися на європейські країни.

«Зокрема, на ті країни ЄС, які, по-перше, мають досвід миротворчих операцій, по-друге, не є членами НАТО, і по-третє, можуть забезпечити статус миротворчої операції на території Донбасу», – пояснив військовий.

Крім того, він уточнив, що є своєрідне неписане правило коректної поведінки країн під час проведення такого роду операцій.

«Країни, що мають кордони з країною, з якою відбувається конфлікт, як правило, навіть не заявляють про своє бажання взяти участь у миротворчих операціях з метою відсікання будь-яких негативних натяків на свою адресу. Тобто присутність країни, яка має кордон зі стороною конфлікту, в цій операції може свідчити про приховану анексію або просування власних інтересів на території сусідньої країни», – підкреслив експерт.

Україні потрібно автоматично виключити Росію, Білорусь, Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію, Молдову з переліку країн, які можуть заявити про своє бажання брати участь у миротворчій операції на сході України.

Щодо фінансування, то тут на себе відповідальність взяли США, наголосив він.

«Бюджет ООН – це в першу чергу гроші США. Вони заявили про це. І якщо Німеччина та Франція підтримають ідею, а Австрія, яка має колосальний досвід у таких операціях, дасть свою згоду на участь в українській операції, це буде величезний прорив. Позитивне рішення на сьогодні ближче, ніж ми думаємо, незважаючи на опір РФ», – констатував фахівець.

На його думку, якою б далекою перспектива миротворців не здавалася сьогодні, вона набагато ближча, ніж у 2015 році, коли про це взагалі не йшлося. Незважаючи на будь-які тактичні зміни, що ми маємо на сьогодні, для нас проведення миротворчої операції було б величезним кроком уперед.

«На жаль, рівень конфлікту та його тривалість привела до того, що Україна самостійно в найближчій перспективі, навіть якщо ми завтра отримаємо території, не зможе забезпечити належний рівень відновлення економічного, політичного й соціального життя там», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, в Білорусі заявили, що готові допомогти Україні з миротворчим контингентом.

До яких країн Європи і з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло закінченню конфлікту – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: