Саакашвілі та «взяття» кордону: чи варто чекати чергового «прориву»?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Скоріш за все, Саакашвілі намагатиметься повернутися знову. Навряд чи він зупиниться, тому спроби прориву ми ще спостерігатимемо. Питання в тому, як на це реагуватиме влада.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи ситуацію з видворенням Саакашвілі з України й заяву політика про повернення.

«Саакашвілі зробив свою справу. Він розхитав Банкову дуже сильно, тепер можуть з'явитися інші лідери, які консолідуватимуть усі мітинги за імпічмент. Це досить цікава тема, вона запущена. Проблема Порошенка в тому, що багато хто розділяє думки, які озвучував Саакашвілі, в тому числі парламент і «закляті» друзі з коаліції», – зазначив Загородній.

Він не виключив, що найближчим часом за інерцією ще може відбутись якась акція.

Безумовно, протести із Саакашвілі й без – це два різних протести. Багато хто все одно, як би там не було, приходив на нього. При цьому людей приходило дуже багато.

«З огляду на те, як Банкова вміє цинічно гасити протестні настрої, кількість тих, хто прийшов на мітинги, була немалою. Руками чиновників із Банкової, які додумалися позбавити його громадянства, вони фактично зробили з нього лідера», – додав експерт.

Саакашвілі об'єднує навколо себе багатьох людей із різних партій, підкреслив політолог.

«Так, він трохи розгубив прихильників, оскільки є хаотичним сам по собі. Та й реформами в Грузії займався не він. Була команда, наприклад, Каха Бендукідзе. Саакашвілі радше був медійною особою. Він не може вести системну роботу, але як особа, під яку готові давати фінанси, він працює. У нас фактично розбіглися «єврооптимісти». Тут усе цілком зрозуміло. Їм просто дали команду, коли Саакашвілі перегнув палку зі штурмом Жовтневого палацу. Ймовірно, були дзвінки з посольств дружніх нам країн із проханням більше такого не робити. При цьому не прикриватися іменами шанованих країн. Ідеться про США та Велику Британію», – уточнив Загородній.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

За його словами, «єврооптимісти», які також люблять ходити до посольств, одразу зайняли позицію, що вони тут нібито взагалі ні до чого.

«У цій ситуації говорити, що він не знайде підтримки, не варто. Саакашвілі дуже добре відчуває кон'юнктуру, він умілий політик за всього скепсису до його практичної роботи. Він дуже добре відчуває кожен настрій, вміє швидко перебудовується й перебільшувати те, що ще вчора було дрібницею», – пояснив експерт.

«Саакашвілі ще може бути лідером багатьох процесів. Варто чекати нового прориву» – резюмував Тарас Загородній.

Додамо, сам Саакашвілі заявив, що має намір повернутися в Україну.

Хто належить до соратників та опонентів екс-губернатора Одеської області, дивіться в матеріалі «Від любові до ненависті. Друзі та вороги Саакашвілі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: