Чи випустить суд Труханова під заставу та якою буде її сума

Читать на русском
Мера Одеси Труханова після затримання в «Борисполі та вручення йому підозри відправлять до суду для обрання запобіжного заходу. Про перспективи справи Слову і Ділу розповів юрист.
РБК-Украина

Після затримання детективами НАБУ в аеропорту «Бориспіль» мера Одеси Геннадія Труханова та його заступника, а також вручення їм підозри в економічному злочині, наступним процесуальним кроком буде обрання запобіжного заходу в суді. Чи відпустить суд Труханова під заставу, чи усунуть його від посади та якими є перспективи кримінального переслідування мера Одеси, «Слово і Діло» запитало юриста Андрія Вигиринського.

«Труханова затримали в «Борисполі» під час перетину кордону й вручили підозру. Далі в суді йому обиратимуть запобіжний захід. Суд, враховуючи, що йдеться про економічний злочин, скоріш за все, як альтернативу триманню під вартою призначить заставу. Її сума залежатиме від висновків експертизи НАБУ з приводу того, наскільки була завищена вартість майна. Якщо йдеться про сотні мільйонів, то й суд може присудити заставу в сотні мільйонів. У кожному разі, цифра буде значна», – сказав юрист.

Поки Труханов перебуватиме під слідством, навряд чи його відсторонять від посади. За словами Вигиринського, з формальної точки зору причепитися до мера як до чиновника навряд чи вийде.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси

«У нього офіційно оформлені всі відпустки та відрядження. Тож усунути його за прогули навряд чи вийде. Потім буде лікарняний, як це зазвичай буває з нашими чиновниками, коли доходить до суду. А той факт, що Труханову вручили підозру, ще не означає, що доведена його провина», – зазначив Вигиринський.

На його думку, для суду під час обрання запобіжного заходу навряд чи буде агрументом те, що Труханов останні півтора місяця не з'являвся на роботі й перебував за кордоном.

«НАБУ та САП говоритимуть про те, що насправді він намагався вплинути на слідство та знайти шляхи уникнути кримінальної відповідальності. Але його адвокат абсолютно обґрунтовано скаже, що він сам прилетів із Польщі, щойно дізнався, що йому хотіли вручити підозру на робочому місці. Він прилетів до «Борисполя» з Польщі, хоча міг би там залишатися. Його в розшук не оголосили. Якби він хотів втекти, то поїхав би, умовно кажучи, до Австрії, де зараз так модно просити політичного притулку. Або до іншої країни, з якою в України немає договорів про екстрадицію», – сказав Вигиринський.

Щодо перспектив кримінального провадження, то юрист упевнений, що детективам НАБУ доведеться неабияк потрудитися, щоб довести провину Труханова та компанії.

НАБУ повідомило про підозру меру Одеси Труханову: реакція соцмережМеру Одеси Геннадію Труханову повідомили про підозру, однак чиновника немає в Україні з кінця грудня минулого року.

«Рішення про продаж майна фірми під будівлю Одеської мерії проходило через кілька комісій і, як мені здається, довести злочинний умисел буде непросто. З огляду на те, що вже місяць тому були санкції на обшуки, то фігуранти справи вже виробили стратегію захисту. Зараз дуже важливо, які свідчення нададуть представники компанії-оцінювача. Наприклад, вони можуть наполягати, що їхня оцінка була правильною. НАБУ проведе альтернативну оцінку будівлі. Якщо буде доведено, що державі від цього продажу завдано збитків, тоді вже можна говорити, що при цьому була допущена злочинна халатність з боку чиновників або умисний злочин з метою збагачення. Але для цього потрібно простежити весь ланцюжок і допитати багатьох людей, щоб вони надали свідчення, які доводять провину Труханова. В кожному разі, процес буде тривалим, це точно», – резюмував Андрій Вигиринський.

Нагадаємо, Труханова затримали в аеропорту «Бориспіль». НАБУ та САП вручили йому й ще трьом чиновникам підозру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: