Видворення Саакашвілі з України: чи була домовленість із Польщею та навіщо це Банковій

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Загальна картинка справляла враження не законності, а видимості законності. Взагалі, враховуючи, що йому пред'являли так звані плівки з Курченком і скоєння злочинів, незрозуміло, як його могли депортувати з країни. Виходить, що Саакашвілі перебуває під слідством і депортація заборонена взагалі. Питань дуже багато.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи ситуацію з видворенням Міхеіла Саакашвілі з України.

«Насправді, не виключено, що Саакашвілі має другий паспорт. Скоріш за все, американський. Він міг показати при в'їзді до Польщі другий паспорт. Тобто не було ніякої реадмісії, домовленостей із Польщею, він просто в'їхав як звичайний громадянин, показавши свій паспорт», – припустив Загородній.

Прикордонний стан: чи чекати нам назад СаакашвіліРаптова реадмісія Міхеіла Саакашвілі до Польщі відбулася відразу після заяви президента Порошенка про те, що він би цього не хотів. При цьому примусовий переліт Саакашвілі чартерним рейсом ще більше змушує сумніватися в щирості президента.

Мало віриться, що була домовленість України й Польщі, з огляду на те, що зараз у нашої влади не дуже хороший імідж, щоб розмовляти на такі теми з польською владою, підкреслив він.

«Тим більше, що Польща – це ЄС, і законності вони б дотримувалися точно, тобто вони могли прийняти якісь документи, але не залишити Саакашвілі в себе», – додав він.

В українській політиці є негласне табу – не переходити на особистості й не чіпати сім'ї. Принаймні так було до 2014 року. Це цинічно порушено. Тому в цій ситуації існує висока ймовірність, що мотивом стали особисті образи.

«Це ситуація не нинішнього року. Саакашвілі ще минулого року відпускав досить низькопробні випади на адресу Порошенка. Напевно, це було свідомо. Саакашвілі розумів, що може спровокувати таку ситуацію. Не виключено, що це були особисті мотиви, в тому числі й щодо позбавлення громадянства», – уточнив політтехнолог.

За його словами, у таких рішеннях логіку іноді шукати не варто.

«Рішення ухвалюються бездумно, а в результаті виходить те, що виходить. Фактично, Саакашвілі «потонув» в Україні, його добили історії щодо Одеси, а тепер із нього зробили, образно кажучи, Фенікса, який відродився з попелу», – резюмував Тарас Загородній.

Нагадаємо, 12 лютого Міхеіла Саакашвілі затримали працівники Держприкордонслужби в ресторані «Сулугуні» в Музейному провулку в Києві. Через кілька годин його видворили з України до Польщі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: