Прикордонний стан: чи чекати нам назад Саакашвілі

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Можуть, коли хочуть. Хоч і з піврічним запізненням, але спецпризначенці Держприкордонслужби (ДПСУ) все ж видворили нелегала Міхеіла Саакашвілі туди, звідки він незаконно прорвався в Україну – до Польщі. Хоча навряд чи тепер це можна записати в плюс міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, до чийого відомство структурно належить ДПСУ – не потрібно було допускати ганебного прориву державного кордону групою беззбройних політичних хуліганів у вересні минулого року.

У поляків до Саакашвілі не було й немає питань, адже їхній пункт пропуску він пройшов законно, за ретельно приховуваним в Україні голландським паспортом. А в нас питань у зв'язку з цією історією ціла купа. Ну, наприклад, на чиєму літаку його вивезли до Польщі, й багато інших, ще більш цікавих.

...в блакитному вертольоті

Міхеіл Саакашвілі – просто джерело для мемів за мотивами радянських мультфільмів. З останніх – пригоди в міру вгодованого чоловіка в самому розквіті сил на київських дахах а-ля Карлсон. Напередодні ж він літав у якомусь вертольоті (може, навіть і в блакитному), а нам безкоштовно показували кіно. І ось він відлетів, але обіцяв повернутися. Звідки та як цього разу? Найпростіший спосіб – дістати з широких штанин голландський паспорт і прилетіти регулярним рейсом з Амстердама. Але це хіба що тільки задля того, щоб полоскотати нерви своєму однокашнику Петру Порошенку й заклятому другу Арсену Авакову. Адже в очах, можливо, хоч якоїсь частини своєї політичної пастви він би тоді втратив ореол мученика без грузинського й українського громадянства, зрадженого обома батьківщинами, бідного й нещасного громадянина світу, якому нікуди податися.

Втім, настрої фанатів Саакашвілі – це парафія фахівців з інших сфер: соціології, політології, медицини тощо. Ми ж за пунктами пройдемося тими аспектами вчорашнього дійства, які викликають найбільше запитань. Спочатку питання до самого Саакашвілі: ось він розповів, що до аеропорту його доправили вертольотом, який, на його думку, кружляв над Києвом, щоб «заплутати сліди»... Хоча добре, це питання ставити не будемо, адже фанати Міхеіла скажуть, що ми знущаємося над нещасною людиною, а це гріх.

Що це було?

Саакашвілі розповів, коли повернеться в УкраїнуМихайло Саакашвілі після видворення з України звернувся до Євросоюзу і канцлера Німеччини Ангели Меркель з проханням про допомогу.

Друге питання я б поставив колегам: вам реально байдуже, що насправді означають слова, які ви використовуєте? Ті, хто називав учорашню операцію екстрадицією або депортацією, спромоглися хоча б зазирнути до словника, щоб дізнатися значення цих термінів? А якщо вони зараз прочитають, що ця процедура називалася «реадмісія» (позасудове повернення назад людини, що незаконно потрапила з однієї країни на територію іншої держави, до того ж незалежно від громадянства), то сильно здивуються дивному слову й скажуть, напевно, що хотіли висловитися якомога простіше, щоб глядач/читач їх зрозумів. Напевно, ті ж самі люди називають затримання арештами, а СІЗО – в'язницями. Різало слух також дуже дивне словосполучення «чартерний літак» (це як?!) замість «чартерний рейс». Ну та Бог із ними, повернімося до самої процедури затримання. Тут найдивніше: чому деякий час панував повний інформаційний вакуум? вУсі силові відомства (в тому числі МВС, частиною якого є ДПСУ) відхрестилися від операції. В мережі навіть близько півгодини прожила гіпотеза про те, що «пов'язали» Саакашвілі «Національні дружини». Але не можна не відзначити гуманність (?) української влади: перед затриманням Саакашвілі дали можливість щільно пообідати – хінкалі, хачапурі, долма (заплатити він, щоправда, не встиг). А може це для того, щоб не годувати його в літаку? Чартерний рейс і без того дорогий, але про це ми ще поговоримо.

Отже, генпрокурор Юрій Луценко вчора заявив, що вибір у Саакашвілі вкрай невеликий: «Він може добровільно возз'єднати сім'ю й виїхати до Голландії. В будь-який час. Може недобровільно пройти реадмісію до країни, з якої прибув, тобто до Польщі, або бути екстрадований до Грузії. Йому вибирати». Між затриманням Саакашвілі в грузинському ресторані поруч з офісом його партії та його посадкою до літака минула не більш ніж година – то це він сам обрав реадмісію до Польщі? А слова генпрокурора про можливість Саакашвілі обрати екстрадицію звучать ще більш дивно, адже відповідна перевірка не завершена, процедура це тривала. Та й узагалі, лукавив Луценко чи позначилася відсутність юридичної освіти? Напевно, всього потроху.

Чому саме зараз

Ось ви не стежите, напевно, за перипетіями акцій під проводом Саакашвілі (ну хіба що вони заважають вам спокійно пересуватися центром Києва). А між іншим на акції минулої неділі, 4 лютого, колишній однокашник, друг і член команди президента України Петра Порошенка закликав того добровільно піти у відставку. Притому терміново: Порошенко мав встигнути це зробити до наступної акції – «віче», призначеного на 18 лютого. Дата навряд чи обрана випадково – це 4-та річниця початку найчорніших днів Революції Гідності, масових розстрілів, і цього дня людей на Майдані може бути багато. Навряд чи ті, хто прийде пом'янути загиблих побратимів, кинуться на Майдан саме під прапори Саакашвілі, але загальна картинка була б вражаючою: Саакашвілі зі сцени вимагає імпічменту президента, а Майдан заповнений людьми із суворими обличчями, в яких, до речі, також є питання до команди, яка 4 роки тому стала владою на крові загиблих і поранених тут: чи будуть покарані винні в розстрілах або безкарність за страшні злочини все-таки підтверджує причетність до них сьогоднішніх володарів? Припущення не таке вже й божевільне, до того ж отримує дедалі більше підтверджень – прямих і непрямих.

Так чи могли злитися воєдино обидва заходи – протест фанатів «Руху нових сил» Саакашвілі та збори учасників Революції Гідності пам'яті героїв Небесної Сотні? Навряд чи. Влада вирішила перестрахуватися? Але тепер, після примусової реадмісії, екзальтовані фанати Саакашвілі будуть ще відчайдушніше вимагати кар небесних на голову Петра Порошенка. Щоправда, без участі самого фронтмена Саакашвілі на дійство під його прапорами може прийти набагато менше людей, ніж прийшли б подивитися на нього самого. Власне, відповідь ми отримаємо вже цієї неділі, й хочеться вірити, що заворушень із постраждалими й захопленнями будівель цього разу не буде. Зрештою, перетворити на фарс дні пам'яті Героїв людям Саакашвілі можуть не дозволити самі ветерани Революції Гідності.

То все-таки: невже на Печерських пагорбах злякалися майбутніх акцій, і тому вислали Саакашвілі до Польщі саме зараз? Річ радше в іншому: в ніч з 5 на 6 лютого сплив термін дії запобіжного заходу, обраного судом для Саакашвілі у вигляді нічного домашнього арешту та обмеження на виїзд із Києва. Незважаючи на цілий букет претензій силових відомств до Саакашвілі, починаючи від незаконного перетину кордону й аж до підготовки державного перевороту, суд незмінно був архігуманним до екс-президента Грузії та екс-губернатора Одеської області. Та його й затримати нормально не могли наші браві силовики – прихильники відбивали в них Саакашвілі, як пси-мушкетери пса д'Артаньяна від котів кардинала зі ще одного радянського мультфільма.

Містер Інкогніто не любить платити

А тепер про саме видворення. Не всякого нелегала повертають до країни, з якої він прибув, чартерним рейсом. Міхеіл Саакашвілі прокотився до Варшави з вітерцем на Raytheon 390 Premier. Безкоштовно для нього, але хто ж заплатив за таке задоволення? Журналіст Сергій Щербина написав: «Найцікавіше, що таким самим (літаком – ред.), як повідомляли ЗМІ, до Молдови з України вислали тамтешнього бізнесмена В'ячеслава Платона. Говорили, що на прохання тамтешнього олігарха Володимира Плахотнюка, друга Петра Порошенка». Депутат парламенту Ігор Луценко написав про приналежність скандального борту не менш скандальному панамському офшору Петра Порошенка.

У МЗС прокоментували видворення СаакашвіліПольська сторона дала згоду на реадмісію колишнього президента Грузії і екс-голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі відповідно до Угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб 2007 року.

Незадовго до вчорашньої спецоперації Петро Порошенко заявив, що рішення про те, чи депортувати екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, мають ухвалювати міграційна та прикордонна служби України. При цьому президент України заявив, що депортації Саакашвілі він би зовсім не хотів... Не хотів би видворення того з країни або не хотів би платити за це? Про патологічну жадібність Петра Олексійовича в українському політикумі ходять легенди. Так хто ж сплатив переліт VIP-нелегала? Не спростовуючи приналежність літака офшору Петра Порошенка, деякі ЗМІ написали, що авіаційний оператор – компанія Business Jet Travel – нібито пов'язана з нардепом від «Опоблоку» Сергієм Льовочкіним. «Повітряне судно Raytheon 390 Premier цієї компанії використовували для багатьох приватних перельотів українських чиновників, у тому числі деяких депутатів від «Блоку Порошенка», – свідчить розслідування, проведене бюро Вільної Європи в Києві. Ну що ж, Льовочкіну з його партнером Дмитром Фірташем Саакашвілі дуже заважав готувати переобрання Порошенка на другий президентський термін, і вартість чартеру – мізерно мала ціна задля досягнення такої стратегічної мети.

Амстердам-Київ чи Варшава-Тбілісі?

Ще тиждень тому адвокат Саакашвілі дивувався: чому прокуратура пропустила терміни продовження запобіжного заходу для Саакашвілі? «Ми вважаємо, що пропуск терміну подачі цього клопотання – це грубе порушення з боку прокуратури й підстава для суду відмовити у прийнятті до провадження клопотання про продовження запобіжного заходу», – заявив тоді адвокат Руслан Чорнолуцький. Щоправда, тоді ж він як у воду дивився, припустивши, що рішення не продовжувати запобіжний захід Міхеілу Саакашвілі було свідомим і пов'язане з наміром влади «очистити» його статус для підготовчих дій із примусового видворення його з України або навіть для екстрадиції до Грузії.

А що далі? Польща може як відпустити Міхеіла Саакашвілі для возз'єднання із сім'єю в Голландії, так і екстрадувати його за запитом Грузії. Другий варіант, втім, не дуже реалістичний, адже екс-президенту будь-якої країни, який є втікачем, завжди нескладно довести, що вимоги про його видачу на батьківщину політично вмотивовані. А Саакашвілі вже заявив, що знайде законний спосіб повернутися в Україну. Як громадянин Голландії? Петро Порошенко напередодні заявив: «Пан Саакашвілі не є українським громадянином. Він також не український політик, адже за нашим законодавством політикою можуть займатися лише українські громадяни. Він порушив українське законодавство. Він засуджений у Грузії». Це той самий президент Петро Порошенко, який своїм указом дарував Саакашвілі українське громадянство в травні 2015 року та з поцілунками вручив йому український паспорт, якщо раптом хтось забув. Тоді так було потрібно для призначення його головою Одеської обладміністрації. Чи має право глава держави такими діями знецінювати українське громадянство?

Втім, думається, зовсім скоро стрічки політичних новин знову наповняться абсурдними новинами про Міхеіла, не менше (а то й більше) фанатично тиражованими міхоботамі, які анітрохи не кращі за порохоботів. І лише голоси адекватних українців поки все ще не дуже чутні й найчастіше все, що відбувається, вони оцінюють із використанням тієї ж нецензурної лексики, яку не соромилися використовувати в громадському місці при затриманні Саакашвілі прикордонні спецпризначенці. Якби державам можна було ставити медичні діагнози, то «прикордонний стан» для сьогоднішньої України підійшов би найбільше. Його можна контролювати, говорять психологи, але він легко може перейти в незворотну стадію шизофренії. Поки саме до цього все й іде...

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: