ЄСПЛ оприлюднив рішення щодо порушення прав українців в ОРДЛО

Читать на русском
Європейський суд з прав людини виніс одне з перших рішень щодо порушення прав громадян внаслідок конфлікту на Донбасі.

Європейський суд із прав людини виніс одне з перших рішень щодо порушення прав громадян внаслідок конфлікту на Донбасі.

Про це йдеться в рішенні, копію якого має «Європейська правда», пише «Слово і Діло».

Тука повідомив, які документи ОРДЛО визнає УкраїнаУ рамках закону про реінтеграцію ОРДЛО українська влада має намір визнати два документи, видані окупаційними силами РФ.

Страсбурзький суд об’єднав 7 схожих скарг від громадян України, які проживають у Донецьку. У рішенні він визнав, що Україна не несе відповідальності за проблеми зі здійсненням судочинства в окремих регіонах Донецької та Луганської областей.

До України позивалися семеро пенсіонерів та отримувачів соціальної допомоги, від 1926 до 1960 року народження, які припинили отримувати соціальні виплати з бюджету в 2014 році, після окупації Донбасу. Троє з них у 2015 році звернулися до українського уряду щодо поновлення соціальних виплат, інші цього не зробили.

Жоден із позивачів не оскаржував в українських судах рішення уряду про припинення соціальних виплат, пояснивши це тим, що в Донецьку не діють органи української системи правосуддя – через російську агресію всі суди були евакуйовані з території ОРДЛО. Саме на це донеччани поскаржилися до Страсбурга: на їхню думку, Україна обмежила їхні можливості звернутися до суду щодо відновлення соціальних виплат.

Європейський суд із прав людини відхилив усі скарги, ставши на бік України.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що реальної альтернативи мінському переговорному майданчику для врегулювання конфлікту на південному сході України на сьогодні не існує.

У МЗС України заявили, що Росія за 3 роки не виконала жодного пункту комплексу заходів щодо імплементації Мінських домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: