Введення миротворців на Донбас: яких хитрощів РФ варто побоюватися

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Для РФ важливим є введення миротворчої місії на Донбас без доступу до українсько-російського кордону, оскільки це стане гарантією збереження її впливу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

«У разі введення миротворчої місії не на кордон України з Росією, а лише на території або тлише на лінію зіткнення, миротворці стають фактором заморожування того впливу, того контролю, який Росія має над окупованими територіями», – зазначив експерт.

Ба більше, з перекладанням власних мілітарних витрат на миротворців, уточнив він.

Фахівець пояснив, що за такого сценарію вони стають міжнародною гарантією для РФ, що ані економічного, ані фінансового, ані політичного впливу на ці території вони не втратять.

На його думку, такий варіант є абсолютно неприйнятним для України.

«У разі введення на прикордоння миротворчої місії після завершення демілітаризації й початку політичного процесу створюються нові вікна можливостей, щоб Україна змогла повернути більше контролю й розпочати реінтеграцію територій», – додав експерт.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

За його словами, це хоч і не дає жодних гарантій, але створює можливості.

«У першому варіанті таких можливостей не створюється взагалі – лише гарантії того, що Росія консервує власний вплив», – підкреслив Олег Саакян.

Нагадаємо, в США заявили, що без згоди Росії поява миротворців неможлива, хоча й відзначили, що варіант розміщення контингенту від РФ не відповідає суті Мінських угод.

Згідно з доповіддю ООН, на Донбас необхідно відправити 20 тисяч миротворців. При цьому миротворці мають бути солдатами з країн, що не входять в НАТО.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершенню конфлікту – на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: