Під наглядом «Нацдружин»: чи дозволено їм ходити в балаклавах

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Існує закон про охорону громадського порядку та державного кордону, згідно з яким можуть формуватися такі «Нацдружини», але вони виконують свої повноваження лише у спільному патрулюванні з правоохоронцями. Правоохоронці можуть застосовувати зброю, а члени громадських формувань – лише допустиму фізичну силу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи оцінюючи появу «Нацдружин» та заяву керівництва про те, що деякі бійці ховатимуть обличчя під балаклавами, тому що приїхали з Криму та ОРДЛО, де залишилися їхні сім’ї.

«Допомога «Нацдружин» може полягати не лише в тому, що вони розбиратимуться з хуліганами. Вони можуть допомагати інформативно, збирати інформацію про місця, де збираються певні угруповання злочинної спрямованості. Навіть просто спільне патрулювання може бути корисним у різних провулках, малоосвітлених місцях, підземних переходах. Іноді дійсно потрібно, щоб там хтось був на сторожі, але, однозначно, неприпустимо, щоб представники організації ховали обличчя», – зазначив Хавронюк.

Всі останні роки ми, навпаки, намагаємося переконати правоохоронців у тому, що вони мають мати номери на шлемах та одязі для ідентифікації, підкреслив він.

«Чому для інших потрібно робити якісь винятки? Та й узагалі, в такому разі є ризик, що представники «Нацдружин» можуть зловживати своїми повноваженнями, використовувати надану їм певну владу у власних цілях, а в підсумку ідентифікувати, знайти та притягнути їх до відповідальності буде неможливо», – уточнив він.

На його думку, їхнє походження не має жодного значення.

В яких випадках «Нацдружини» можуть застосовувати газові балончики та травмат?Що потрібно знати українцям про Нацдружини, які в них права та обов'язки, чи можуть неповнолітні бути членами таких структур, розбирались аналітики Слова і Діла.

«Вони ж залучаються не для організації та проведення якоїсь шпигунської діяльності. Ховати обличчя немає потреби», – додав фахівець.

За його словами, в крайніх поодиноких випадках такі ситуації мають бути, по-перше, доведені до відома суспільства, а по-друге, виражені в нормі закону – коли, кому й чому дозволено приховувати обличчя.

«Загалом, звичайно, додати до поліції ще допомогу, можливо, й не буде зайвим, але покладати на них величезних надій не варто. Краще створити для працівників патрульної поліції кращі умови служби, щоб було бажання йти служити до поліції. Тоді не буде потреби в цих «Нацдружинах». Це така ж історія, як із контрактною армією», – резюмував Микола Хавронюк.

В яких випадках «Нацдружини» можуть застосовувати газові балончики та травмат – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» писало про реакцію соцмереж на марш активістів «Нацдружин» у Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: