В яких випадках «Нацдружини» можуть застосовувати газові балончики та травмат?

Читать на русском

Після того, як «Національні дружини» визнали, що в них буде при собі зброя під час патрулювання вулиць, аналітики «Слова і Діла» вирішили розібратися, які права та обов'язки в таких формувань, чи можуть вони застосовувати силу та в яких випадках, а також чи є подібні «помічники» поліції в інших країнах.

Мабуть, найболючіше питання, пов'язане з патрулюванням вулиць молодиками спортивного вигляду в уніформі, чи не будуть вони зловживати своїм становищем, застосовувати зброю або спецзасоби.

Командир «Нацдружин» Ігор Михайленко запевнив журналістів, що під час патрулювання вулиць або охорони громадського порядку зброя членами дружин не буде застосовуватися. Але на наступний день у прес-службі формування повідомили, що члени «Нацдружин» матимуть при собі легально зареєстровану зброю.

При тому, що юристи в один голос стверджують, що застосовувати її дружинники не мають права. Діяльність таких формувань регулюється законом «Про участь громадян в охороні громадського порядку та держкордону» й, по суті, зводиться до тієї ж функції, яку за радянських часів виконували дружинники – патрулювати вулиці разом із правоохоронцями.

«Національні дружини»: антиполіція чи політичні бойовикиУ Києві пройшов марш Національних дружин. Максим Кречетов розповів про те, що це означає й кому вигідно.

При цьому в дружин має бути свій статут, зміст якого узгоджується з керівництвом місцевої поліції й виконавчим органом влади.

З появою «Нацдружин» у держадміністрацій додалося роботи, оскільки саме вони мають координувати діяльність таких громадських формувань, а контролювати їх мають Нацполіція та Держприкордонслужба.

Перш ніж передати до виконавчого органу сільської або міської ради дозвіл на реєстрацію ГФ, його потрібно отримати в поліції та на зборах громадян.

Українцям, яких зголосилися захищати «Нацдружини», важливо знати, що членами ГФ можуть бути лише громадяни України, що досягли 18 років, несудимі, які не страждають на алкоголізм чи наркоманію, «здатні за своїми діловими та моральними якостями й станом здоров'я виконувати взяті зобов'язання». Тільки хто ж це перевірятиме?

Під час патрулювання дружинник повинен мати посвідчення члена ГФ та нарукавну пов'язку. Члени ГФ можуть проводити затримання порушників, але в присутності поліції. При цьому в законі чітко прописано, що дружинникам заборонено використовувати холодну та вогнепальну зброю.

Яка роль «Національних дружин» та в чому виклик для поліції?Уже кілька днів тривають дискусії довкола Національних дружин. Активісти заявили, що боротимуться з наркопритонами та патрулюватимуть вулиці. Що про це думають експерти?

Але при цьому їм дозволено застосовувати фізичну силу та спецзасоби (газові балончики, травмат та інші спецзасоби) в разі безпосередньої загрози життю й здоров'ю громадян. Досить широкі повноваження, як на таке розпливчасте формулювання «про загрозу життю громадян».

Також «Нацдружинам» дозволено перевіряти документи, але лише в правопорушників, самостійно складати адмінпротоколи, в невідкладних випадках використовувати транспорт підприємств і громадян (за погодженням останніх) або власний (за бажанням). Члени ГФ можуть входити до громадських приміщень за згодою власника для припинення адміністративних правопорушень або переслідуючи зловмисника.

Ще один цікавий пункт закону, що дозволяє дружинникам надавати допомогу нардепам, представникам влади та органів управління в разі перешкоджання їхній діяльності, вже давно й успішно застосовується багатьма слугами народу. При цьому створюється враження, що грань між законними формуваннями та «титушками» досить умовна.

Схожі добровільні дружини для охорони правопорядку є в Японії, Великій Британії, США, Білорусі та РФ. У жодній із цих країн дружинникам не дозволено застосовувати вогнепальну зброю. На відміну від інших країн, у Британії до ГФ «Спеціальні констеблі» можуть входити лише працівники поліції, що несуть патрулювання на добровільних засадах.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало про реакцію соцмереж на марш активістів «Нацдружин» у Києві. Також ми повідомляли, що «Нацдружини» визнали, що матимуть зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: