«Маски-шоу» в Gulliver: із чим пов'язане захоплення «Вестей» і про що це говорить

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Юлія Тищенкополітолог

Інформаційна картина минулого року завершувалася тим, що представники радикальних організацій заклали будівлю одного з телеканалів мішками з піском та обнесли центральний вхід колючим дротом. Уже в новому році медіа-холдинг «Вести Україна» попередив про підготовку операції на території бізнес-центру «Гулівер». 8 лютого керівництво «Вестей» повідомило про захоплення редакції. За словами керівництва, правоохоронці виносили з офісу речі, а камери внутрішнього спостереження були забризкані балончиками. В АРМА говорять, що офіс «Вестей» передали керівній компанії, й заперечують захоплення.

«Слово і Діло» дізналося експертну оцінку подій.

Політолог Кирило Молчанов, оцінюючи ситуацію із захопленням редакції видання «Вести» зазначив, що були наміри або закрити, або націоналізувати медіа-холдинг, тому що владу не влаштовує риторика редакції.

«Це навряд чи пов'язано з Гужвою. Він не має стосунку до них уже кілька років, щонайменше три роки. Це радше схоже на зачищення інформаційного поля перед майбутніми виборами в 2019 році. Привід просто вибрали господарський, що в них нібито конфлікт з орендодавцем їхнього поверху, а офіс під арештом. При цьомує рішення суду, що вони можуть там перебувати», – констатував експерт.

Він підкреслив, що з правової точки зору є багато питань, і поки незрозуміло, наскільки виселення з офісу можна вважати законним, якщо враховувати рішення суду.

«У кожному разі, це дійсно не поодинокий випадок. Така тенденція відображає ситуацію зі свободою слова», – додав він.

На його думку, тенденція така, що проблеми мають ЗМІ, які займають критичну позицію щодо влади.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко підкреслила, що якими б не були ЗМІ, в яких відбувалися такі речі, й із ким би вони не були пов'язані, така ситуація не є нормальною, адже це фактично тиск на ЗМІ.

Сваволя реальна і свобода уявна: чому невдоволення місцем України в рейтингах Freedom House безпідставнеУкраїна визнана частково вільною країною за версією міжнародної організації Freedom House. Експерт Валентин Гладких прокоментував цей факт.

«На жаль, законодавчо дуже складно врегулювати, що є засобом масової інформації, а що – засобом масової пропаганди. В нинішніх умовах обшуки у ЗМІ однозначно інтерпретуватимуться як тиск на ЗМІ. Як це можна врегулювати більш чітко законодавчо, поки не зовсім зрозуміло. І так уже є норми, головне – їх виконувати. Та й ЗМІ часто використовують маніпулятивні технології в ефірі. Всього не пропишеш. Звичайно, потрібно слідувати стандартам. Але все одно цим маніпулюють», – пояснила Тищенко.

Іноді навіть складно з'ясувати, хто ж є справжнім бенефіціаром тих чи інших ЗМІ, все це має бути прозорим, звернула увагу вона.

«Та й самі споживачі мають розрізняти інформацію», – додала вона.

«Адже обшуки проходять і в недержавних структурах, на підприємствах. Це питання взаємовідносин правоохоронних органів із різними суб'єктами господарювання», – резюмувала Юлія Тищенко.

Нагадаємо, Freedom House визнав Україну частково вільною країною.

Чому невдоволення місцем України в рейтингах Freedom House є безпідставним, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: