Як часто можна вивозити дітей за кордон без згоди батька, що не заплатив аліменти

Читать на русском
Якщо один з батьків більше шести місяців не платить аліменти, другий може без його дозволу звозити дитини за кордон. Скільки разів можна користуватися такою можливістю Слово і Діло розпитало юриста.
UA.News

Багато мам, які роками не могли розшукати батьків своїх дітей, щоб отримати дозвіл на вивезення дитини за кордон, зітхнули з полегшенням. Днями вступив в силу закон №7277 «Про посилення відповідальності за несплату аліментів», який вніс зміни до Сімейного кодексу. Завдяки цим нововведенням тепер один з батьків має право тимчасово вивезти дитину за кордон без дозволу іншого, який заборгував аліменти.

«Той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, при наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості по сплаті аліментів , сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців», – йдеться в новій редакції статті 157 Сімейного кодексу.

Для того, щоб вивезти дитину за кордон без дозволу боржника по аліментах, треба отримати довідку про наявність заборгованості по сплаті аліментів. Така довідка видається органом державної виконавчої служби протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Реєстр боржників за аліментами: що треба знати про своїх колишніхЯкщо жінка виявила свого колишнього чоловіка в реєстрі боржників по несплаті аліментів, їй варто звернутися до виконавчої служби, де повинні знати, чи випустять його за кордон, чи дозволять водити машину або полювати.

Але це не означає, що другий з батьків може спокійно вивозити дитину за кордон аж до 18-річчя чада. Боржник по аліментах може розплатитися, і тоді його права відновлюються. Про це «Слову і Ділу» розповіла київський адвокат Марина Лебедєва.

«Будь-хто з батьків має право давати чи ні дозвіл на вивезення дитини за кордон. Якщо людина не виконує своїх обов'язків по відношенню до дитини, в даному випадку не платить аліменти, то його тимчасово позбавляють такого права. І тим самим держава захищає інтереси дитини. Але це не означає, що другий з батьків зможе один раз взяти довідку в виконавчій службі й до 18-річчя дитини спокійно вивозити або відправляти її за кордон. Адже боржник може розплатитися і відновитися в правах. Тому кожен раз, збираючись відправити дитину за кордон, треба перевіряти реєстр боржників по аліментах», – пояснила юрист.

За словами Марини Лебедєвої, зміни в Сімейному кодексі полегшать життя тих батьків, які хочуть вивезти дитину за кордон, але фізично не можуть знайти другого з батьків, щоб отримати у нього дозвіл на вивезення.

Петренко: мами більше не будуть заручницями батьківБатьки, які не мають роботи або не хочуть показувати свої дані про зарплату, зможуть заробити кошти для дитини на соціальних роботах.

«Є ситуації, коли мати вже й не намагається змусити, припустимо, батька-алкоголіка платити аліменти, але просто не знає, де його знайти. Або він не хоче йти на контакт. Нові правила значно спростять життя таким мамам»,– впевнена адвокат.

До того ж зміни в Сімейному кодексі змусять неплатників аліментів, які маніпулюють дитиною, щоб насолити другому з батьків, або розплатитися або відступитися.

«Якщо один з батьків після розлучення хоче брати участь в житті дитини, то він повинен акуратно платити аліменти. Інше питання, що є батьки і матері, які справно платять аліменти і не дозволяють вивозити дитину, щоб допікти колишнього. У такій ситуації єдина можливість отримати дозвіл на вивезення дитини – звертатися до суду», – розповіла юрист.

Раніше «Слово і Діло» писало про те, що злісні неплатники аліментів можуть тимчасово втратити право виїзду за кордон, керування транспортним засобом, користуватися вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: